Antena 3 CNN Externe Japonia va furniza FMI 60 de miliarde de dolari, răspunzând apelului lansat de Lagarde

Japonia va furniza FMI 60 de miliarde de dolari, răspunzând apelului lansat de Lagarde

Japonia va furniza FMI 60 de miliarde de dolari, răspunzând apelului lansat de Lagarde
Sursa foto: Foto: hubberts-arms.org
de M.Z.    |    17 Apr 2012   •   09:43

Japonia a anunţat marţi că va da 60 de miliarde de dolari suplimentari Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru a ajuta la depăşirea crizei datoriilor în zona euro.

"Ministrul de Finanţe, Jun Azumi, a declarat că Japonia va furniza 60 de miliarde de dolari pentru a consolida bazele financiare ale FMI", a arătat un purtător de cuvânt al ministerului nipon, informează AFP, potrivit Agerpres.

Angajamentul Japoniei este a doua promisiune fermă de finanţare suplimentară, după cea a zonei euro, de 150 miliarde de euro (198 miliarde de dolari). El va fi prezentat oficial de autorităţile nipone cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe şi şefilor băncilor centrale ai G20, care va avea loc la Washington, pe 20 aprilie, şi la viitoarea adunare generală semestrială a FMI.

În schimbul sprijinului său indirect, Tokyo "le va cere în mod ferm europenilor să îşi întărească şi mai mult plasele de protecţie", a subliniat ministrul Azumi.

Decizia Japoniei răspunde unui apel lansat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut în ianuarie furnizarea de contribuţii suplimentare - calculate la 600 miliarde de dolari - pentru a creşte cu 500 de miliarde de dolari resursele de creditare ale instituţiei, în scopul combaterii crizei datoriilor în Europa şi a efectelor sale în alte părţi ale lumii.

Într-un comunicat emis marţi la Washington, Christine Lagarde a salutat imediat "rolul motor şi angajamentul solid al Japoniei în favoarea multilateralismului", şi a chemat "statele membre al Fondului să îi urmeze exemplul".

×
Subiecte în articol: japonia FMI bani datorii zona euro criza
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close