Antena 3 CNN Externe Secretarul General NATO, declarație de ultimă oră despre situația din Ucraina: "Trebuie să ne pregătim pentru un eșec"

Secretarul General NATO, declarație de ultimă oră despre situația din Ucraina: "Trebuie să ne pregătim pentru un eșec"

Alianța Nord-Atlantică este îngrijorată de riscul real de conflict în Ucraina şi trebuie să se pregătească pentru un eșec al diplomației, a avertizat, vineri, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, citat de presa internațională.

Secretarul General NATO, declarație de ultimă oră despre situația din Ucraina: "Trebuie să ne pregătim pentru un eșec"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Ian 2022   •   19:34

Declarația Secretarului General NATO face trimitere la continuarea consolidării militare a Rusiei la frontiera cu Ucraina.

"Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei și este însoțita de un discurs amenințător al Moscovei dacă cerințele sale nu sunt acceptate.

Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real", a precizat Stoltenberg (foto) la finalul unei reuniuni prin videoconferință cu miniștrii de externe din statele membre ale Alianței.

El a arătat că NATO consideră pozitivă deschiderea Rusiei către dialogul diplomatic care începe săptămâna viitoare, dar că Alianța nu poate accepta crearea unor membri "de mâna a doua", care nu pot fi apărați, așa cum indică Moscova că ar dori să se întâmple cu statele primite în ultimii 22 de ani.

Rusia a transmis în decembrie că vrea garanții obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde și va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și în Ucraina.

Ultimele tentative de a opri Rusia să intre în Ucraina

În zilele de 9 și 10 ianuarie urmează să aibă loc, la Geneva, un dialog între delegațiile SUA și Rusiei, temele previzibile fiind situația din Ucraina și controlul armelor nucleare.

Delegația Moscovei se duce la discuțiile cu americanii după ce a făcut dovada unei intervenții rapide în Kazahstan, în sprijinul regimului autocrat al președintelui Kassim Tokaiev, la cererea formală a acestuia din urmă.

Ulterior dialogului bilateral cu Washingtonul, delegația de la Moscova și reprezentanții NATO ar trebui să se întâlnească pe 12 ianuarie, la propunerea secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, pentru discuții vizând situația din Ucraina.

În plus, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Statele Unite, ar urma să poarte un alt dialog, pe 13 ianuarie, pe aceeași temă.

Surse din serviciile de informații americane au estimat, pe baza datelor din surse multiple, că o operațiune militară a Rusiei în Ucraina ar putea să înceapă la finele lunii ianuarie.

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg NATO Ucraina
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close