Antena 3 CNN Externe "În Ucraina urmează noi distrugeri masive", avertizează Secretarul General al NATO | Ce spune despre strategia nucleară a Moscovei

"În Ucraina urmează noi distrugeri masive", avertizează Secretarul General al NATO | Ce spune despre strategia nucleară a Moscovei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că lumea trebuie să fie pregătită pentru "și mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina și a insistat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev.

"În Ucraina urmează noi distrugeri masive", avertizează Secretarul General al NATO | Ce spune despre strategia nucleară a Moscovei
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2022   •   12:12

"Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar pentru o distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidențiale", a apreciat Stoltenberg într-un interviu publicat duminică de cotidianul belgian Le Soir.

Pe de altă parte, de la începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei, în pofida amenințărilor proferate de președintele rus Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip, a spus Secretarul General al NATO.

"Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianța cea mai puternică din lume. Iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinși în toate taberele", a avertizat fostul premier norvegian.

El a reiterată că, "din nefericire", acest război "ar putea dura luni sau chiar ani".

Stoltenberg:  "Ucraina trebuie să treacă la arme occidentale moderne"

Pentru a respinge cu succes invazia rusă, Kievul trebuie să treacă la arme occidentale moderne, a apreciat Stoltenberg.

"Ucraina are nevoie urgent de armament greu. Occidentul trebuie să-și intensifice livrările, să facă mai mult și să se pregătească pentru un angajament pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. Curajul și vitejia militarilor ucraineni nu vor fi de ajuns. Este nevoie și de un sprijin militar susținut din partea Occidentului", a pledat el.

Potrivit Secretarului General al NATO, Putin a început războiul pentru că voia mai puțin NATO la frontierele sale.

"A obținut exact contrariul, adică mai mult NATO la frontierele sale, o prezență mai mare a Alianței pe flancul estic și, posibil, doi noi membri", a punctat Stoltenberg.

El a adăugat că, dacă cele două țări - Finlanda și Suedia - decid în cele din urmă să se alăture Alianței Nord-Atlantice, ele "vor putea să se integreze rapid".

Ce urmează la Summit-ul NATO de la Madrid

Stoltenberg se așteaptă ca la summit-ul din Madrid al alianței, de la sfârșitul lunii iunie, liderii țărilor NATO "să accepte să-și consolideze capacitățile de apărare şi descurajare", dat fiind că "ne confruntăm cu cea mai mare provocare de securitate a acestei generații".

Nu doar din cauza Rusiei, ci şi din cauza terorismului, a atacurilor cibernetice şi a implicațiilor ascensiunii Chinei asupra politicii de securitate, a indicat Secretarul General al NATO.

"Aliații NATO au fost cândva inamici, dar am reușit să construim instituții precum NATO și Uniunea Europeană pe ruinele celui de-al doilea Război Mondial pentru a evita războiul", a amintit Stoltenberg.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close