Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg: NATO va crește prezența în Marea Baltică, dacă Suedia aplică pentru aderare

Jens Stoltenberg: NATO va crește prezența în Marea Baltică, dacă Suedia aplică pentru aderare

NATO își va spori prezența în jurul granițelor Suediei și în Marea Baltică în timp ce o potențială cerere de aderare la alianță este procesată, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: NATO va crește prezența în Marea Baltică, dacă Suedia aplică pentru aderare
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    05 Mai 2022   •   17:40

Suedia și Finlanda au rămas în afara alianței, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și invazia de către aceasta a Ucrainei au determinat țările să-și regândească politicile de securitate, aderarea la NATO fiind din ce în ce mai probabilă. 

Ambele țări caută asigurări de protecție militară în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an, pentru a fi aprobat de toți membrii NATO.

”Sunt convins că vom găsi soluții pentru nevoile de securitate pe care le va avea Suedia într-o perioadă de tranziție”, a declarat Stoltenberg postul public suedez SVT, scrie Reuters.

”În momentul potențial în care Suedia aplică și NATO spune că doresc ca Suedia să adere, există o obligație foarte puternică din partea NATO de a putea garanta securitatea Suediei”, a spus Stoltenberg și a adăugat că aceasta va include o prezență sporită în jurul Suediei și în Marea Baltică.

Moscova a avertizat Suedia și Finlanda cu privire la ”consecințele grave” și că ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava europeană Kaliningrad, dacă cele două țări devin membre NATO.

Miercuri, ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, a declarat că SUA au oferit Suediei ”asigurări de securitate” pentru perioada de aplicare, dar ”nu garanții concrete de securitate”. 

Se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO luna aceasta.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close