Antena 3 CNN Externe Jihadiştii care ţin ostatic un român au intrat în cea mai mare alianţă teroristă din Africa

Jihadiştii care ţin ostatic un român au intrat în cea mai mare alianţă teroristă din Africa

Jihadiştii care ţin ostatic un român au intrat în cea mai mare alianţă teroristă din Africa
04 Mar 2017   •   12:58

Trei grupări jihadiste care acţionează în Sahel, printre care cea condusă de algerianul Mokhtar Belmokhtar, au anunţat că au fuzionat, transmite AFP, preluând o ştire a agenţiei private mauritaniene ANI (Agence Nouakchott Information), care a difuzat joi înregistrarea video a anunţului jihadiştilor. 

Noua mişcare, având legături cu Al-Qaida şi condusă de tuaregul Iyad Ag Ghaly, este intitulată 'Nosrat al-Islam Wal Mouslimine' ('Grupul de sprijin al islamului şi musulmanilor', potrivit traducerii din limba arabă datorate unui jurnalist al AFP), notează Agerpres.

Din mişcare fac parte Ansar Dine a lui Iyad Ag Ghaly, Al-Mourabitoune a lui Mokhtar Belmokhtar şi 'Emiratul Saharei', o aripă a Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI) care operează în nordul statului Mali, potrivit declaraţiei lui Iyad Ag Ghaly. Acesta apare în înregistrare alături de alţi patru şefi jihadişti, purtând turbane şi bărbi dese. 

În declaraţie, Iyad Ag Ghaly afirmă că noua mişcare a jurat credinţă unor lideri jihadişti, printre care Ayman al-Zawahiri, actualul şef al Al-Qaida, şi îl laudă pe Osama Ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan, în mai 2011. 

Potrivit directorului agenţiei ANI, Mohamed Mahmoud Abou-Elmaali, înregistrarea video a fost primită miercuri seara, de la o sursă care afirmă că a fost turnată recent. 

Grupările care au fuzionat aveau deja legături clare cu Al-Qaida, iar unele fac parte din organizaţiile jihadiste care au controlat nordul statului Mali timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie-aprilie 2012. 

Jurnaliștii de la stiripersurse.ro reamintesc că membrii Al-Mourabitoune l-au răpit pe Iulian Gherguț, originar din județul Neamț, în timp ce acesta patrula ca agent de securitate în jurul unei mine de mangan din Tambao, nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Alți români care lucrează în Africa de Vest ne-au precizat că ostaticii cu pielea albă sunt tratați ca niște sclavi.

×
Subiecte în articol: africa al-Qaida
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close