Jihadiştii de la Statul Islamic au ocupat o parte a oraşului antic Palmira

de A.M.P    |    16 Mai 2015   •   22:51
Jihadiştii de la Statul Islamic au ocupat o parte a oraşului antic Palmira Foto: Agerpres/Xinhua

Jihadiştii din Statul Islamic au ocupat sâmbătă mai multe sectoare din nordul oraşului sirian strategic Palmira, unde se află monumentalele ruine ale unei mari cetăţi a lumii antice, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

'Statul Islamic a avansat şi a ocupat aproape toată partea de nord a oraşului Palmira. Confruntări intense continuă' între jihadiști și forțele armatei siriene, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, citat de AFP.

Statul Islamic a lansat asaltul asupra oraşului Palmira miercuri, apropiindu-se treptat de situl antic joi și vineri. Jihadiștii au executat cel puțin 49 de civili în timpul acestei ofensive, conform organizaţiei menţionate.

OSDO anunţa vineri că armata guvernamentală siriană a trimis întăriri la Palmira pentru a încerca să apere de jihadiști această bijuterie arheologică antică din deşertul sirian înscrisă în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Tot vineri, directorul Antichităţilor şi Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel la comunitatea internaţională să se mobilizeze pentru a împiedica distrugerile de la Palmira, ceea ce ar fi, în opinia sa, 'o catastrofă internaţională'.

Acum o lună de zile, jihadiști ai Statului Islamic au distrus cu buldozere şi explozibili bijuteriile arheologice de la Nimrud (în nordul Irakului), oraş asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, jihadiştii au distrus ruinele de la Hatra — o cetate veche de peste 2.000 de ani care a rezistat invaziilor romane — şi sculpturi preislamice inestimabile la Mosul.
 

x close