Antena 3 CNN Externe Joe Biden lansează la G7 Parteneriatul pentru Infrastructură Globală | Liderii grupului dezvăluie sancțiunea care lovește "inima" mașinii de război a Rusiei

Joe Biden lansează la G7 Parteneriatul pentru Infrastructură Globală | Liderii grupului dezvăluie sancțiunea care lovește "inima" mașinii de război a Rusiei

Liderii țărilor G7 - grupul celor șapte cele mai industrializate țări din lume - au anunțat, duminică, extinderea sancțiunilor împotriva Moscovei și au lansat un apel la unitate. De asemenea, președintele american a lansat Parteneriatul pentru Infrastructură Globală, un program de investiții de 600 de miliarde de dolari, eșalonat pe cinci ani.

Joe Biden lansează la G7 Parteneriatul pentru Infrastructură Globală  | Liderii grupului dezvăluie sancțiunea care lovește "inima" mașinii de război a Rusiei
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2022   •   18:38

"G7 va anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, o sursă de export majoră pentru Rusia, ceea ce o va priva de miliarde de dolari", a indicat pe Twitter președintele american Joe Biden.

Marea Britanie a făcut un anunț similar.

"Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruși și vor lovi în inima maşinii de război a lui Putin", a asigurat premierul britanic Boris Johnson.

BBC notează, în context, că Rusia a exportat aur în valoare de aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Downing Street.

Franța este favorabilă acestei măsuri, a anunțat Palatul Elysee, dar a cerut "o coordonare" a G7 în prealabil.

În așteptarea unei decizii colective la finalul reuniunii marți, Washingtonul, Londra, Ottawa şi Tokyo au şi anunțat deja un embargo asupra aurului nou extras în Rusia, fără a-l viza pe cel deja vândut.

La summit-ul G7, președintele american a lansat oficial, duminică după-amiază, Parteneriatul pentru Infrastructură Globală (PGII), care presupune investiții de 600 de miliarde de dolari în țările sărace.

Biden anunță parteneriatul de 600 de miliarde de dolari care va rivaliza cu eforturile Chinei

Potrivit presei internaționale, Parteneriatul anunțat de Biden este, între altele, menit să contracareze influența economică și politică în creștere a Chinei.

"Dorim să lansăm oficial Parteneriatul de investiții în infrastructură globală, de 600 de miliarde de dolari până în 2027, împreună cu partenerii G7. Investițiile vor viza dezvoltarea durabilă, stabilitatea globală, conectivitatea, sănătatea și egalitatea de gen (...) Nu este o chestiune de caritate, ci de o investiție reală în viziunea noastră asupra viitorului", a spus Biden.

Potrivit Casei Albe, SUA își propun să mobilizeze 200 de miliarde de dolari pentru PGII în următorii 5 ani prin granturi, finanțare federală și atragerea investițiilor din sectorul privat.

În plus, statele G7 vor căuta să mobilizeze capital suplimentar de la alți parteneri care au o concepție similară, de la bănci de dezvoltare multilaterală, instituții de finanțare a dezvoltării, fonduri suverane și din alte surse.

×
Subiecte în articol: Joe Biden G7 sanctiuni Rusia aur
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close