Antena 3 CNN Externe Joe Biden intervine în lovitura de stat din Sudan. Cere restabilirea guvernului civil

Joe Biden intervine în lovitura de stat din Sudan. Cere restabilirea guvernului civil

Președintele Statelor Unite ale Amercii a vorbit despre situația din Sudan. Acesta le-a cerut militarilor să restabilească guvernul civil.

Joe Biden intervine în lovitura de stat din Sudan. Cere restabilirea guvernului civil
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    28 Oct 2021   •   22:42

Liderul american a transmis un comunicat în care cere grupului militar, vinovat pentru lovitura de stat din Sudan, să repună în funcție Guvernul civil. Biden a precizat că țara sa continua să fie "alături de poporul sudanez şi de lupta sa nonviolentă", scrie AFP, citat de Agerpres.

"Lideri şi organizaţii din întreaga lume (...) s-au unit pentru a condamna preluarea puterii de către militari în Sudan şi violenţa împotriva manifestanţilor paşnici. Astăzi, Consiliul de Securitate al ONU şi-a adăugat vocea acestui cor internaţional", a subliniat liderul de la Casa Albă.

"Împreună, mesajul nostru către autorităţile militare din Sudan este clar: poporul sudanez trebuie să fie autorizat să demonstreze paşnic şi guvernul de tranziţie condus de civili trebuie să fie restabilit", a adăugat acesta.

Totodată, președintele SUA a făcut un apel la militari "să elibereze imediat toate persoanele deţinute şi să restabilească instituţiile asociate guvernului de tranziţie".

"Evenimentele din aceste ultime zile sunt un mare regres, dar SUA vor continua să rămână alături de poporul sudanez şi de lupta sa nonviolentă pentru a face să avanseze obiectivele revoluţiei", a mai menţionat Biden.

Luni, Guvernul din Sudan, care asigura tranziția spre democrație, a fost îndepărtat de la putere. Generalul Abdel Fattah al-Burhan a arestat mai mulți miniştri şi înalţi responsabili civili, iar premierul a fost plasat în custodie, chiar în locuința șefului armatei. 

Incidentul a provocat haos în țară. Au avut loc înfruntări între manifestanţi şi forţele de securitate, care s-au soldat moartea unor oameni și rănirea altora. A fost decretată starea de urgență.
 

×
Subiecte în articol: Joe Biden Sudan lovitura de stat
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close