Antena 3 CNN Externe Joe Biden rupe tăcerea și dezvăluie în ce constă sprijinul SUA pentru Ucraina, în cazul unei invazii. Bogdan Aurescu: "Nu putem exclude un conflict"

Joe Biden rupe tăcerea și dezvăluie în ce constă sprijinul SUA pentru Ucraina, în cazul unei invazii. Bogdan Aurescu: "Nu putem exclude un conflict"

Președintele american Joe Biden a lămurit oficial câtă greutate are scenariul conform căruia soldații americani ar apăra Ucraina în cazul unui atac al Rusiei.

Joe Biden rupe tăcerea și dezvăluie în ce constă sprijinul SUA pentru Ucraina, în cazul unei invazii. Bogdan Aurescu: "Nu putem exclude un conflict"
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2021   •   20:00

Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus "nu este luată în calcul" pentru că țara nu face parte din NATO, a declarat, miercuri, Biden, citat de presa internațională.

"Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forță pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent", a precizat liderul de la Washington.

Biden: "Obligația sacră a apărării colective NATO nu se extinde asupra Ucrainei"

El a arătat că președintele SUA are "o obligație morală şi legală față de aliații din NATO, o obligație sacră care nu se extinde și la Ucraina".

Pe de altă parte, Biden a avertizat că un atac rus ar determina o consolidare a prezenței militare americane pe teritoriile țărilor membre NATO în Europa de Est.

"Vom fi, probabil, obligați să ne întărim prezența în țările NATO, pentru a le liniști în special pe cele din partea estică. În plus, am spus cu claritate că vom furniza şi mijloace de apărare Ucrainei", a precizat el.

Președintele american a reiterat că i-a relevat omologului său rus Vladimir Putin perspectiva unor sancțiuni "cum nu a mai văzut", în caz de atac asupra Ucrainei.

"Am fost foarte clar că, dacă într-adevăr invadează Ucraina, vor exista consecințe economice grave cum nu a mai văzut", a insistat Biden în fața jurnaliștilor la Casa Albă.

Bogdan Aurescu: "Nu putem exclude un conflict"

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a comentat, miercuri, situația tensionată de la granița ruso-ucraineană și perspectiva unui conflict armat care ar putea ajunge la frontierele României.

"Este cert că avem o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, care se construiește pe ce s-a întâmplat în luna aprilie (când a existat o mobilizare similară a armatei ruse, n.r.)

S-a spus atunci că a fost cea mai amplă desfășurare. De data aceasta avem mai puține informații din surse ruse. Acest lucru este unul dintre factorii care prezintă îngrijorare, pentru că nu avem o explicație a motivelor pentru care are loc această desfășurare de forțe.

Spuneam în aprilie că mare parte din infrastructură a rămas pe teren și acum aceasta este folosită.

Se încearcă crearea unei presiuni asupra Ucrainei. Sunt procese de negocieri care își au originea în conflictul din Donabas. Un proces în cadrul angajamentului de la Minsk, care a întâmpinat dificultăți în implementare. Este posibil să fie o presiune pentru un tip de concesie în cadrul acelor acorduri.

Esențial este că avem o desfășurare masivă de forțe care pare să indice o ofensivă care nu este, deocamdată, materializată.

Nu putem să excludem (un conflict militar, n.r.)

Nu ne dorim să existe, însă am putut să constat o anumită nervozitate care plutește în aer", a declarat Aurescu la un post TV.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close