Antena 3 CNN Externe Joe Biden a vorbit despre Vladimir Putin la ceremonia de semnare a documentelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei

Joe Biden a vorbit despre Vladimir Putin la ceremonia de semnare a documentelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei

Președintele american Joe Biden a semnat, marți, documentul prin care Congresul Statelor Unite a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

Joe Biden a vorbit despre Vladimir Putin la ceremonia de semnare a documentelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2022   •   23:29

Este o extindere ce urmează invaziei Rusiei în Ucraina și un proces care a fost impulsionat de această agresiune militară, remarcă presa internațională.

Cele două țări nordice vor fi "alați puternici, fiabili și dotați cu importante capacități", a declarat Biden în cursul ceremoniei de semnare de la Casa Albă.

Senatul SUA a ratificat săptămâna trecută cu o largă majoritate cele două protocoale de aderare ale Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Toate țările membre ale NATO trebuie să ratifice aceste documente, înainte ca aderarea celor două țări să fie efectivă.

Până în prezent, 23 de țări membre au ratificat protocoalele de aderare, dintr-un total de 30.

Biden le-a cerut statelor care încă nu au ratificat protocoalele să facă acest lucru cât mai repede

 Biden: "Putin a spulberat pacea și securitatea în Europa"

Joe Biden a făcut din restabilirea relațiilor transatlantice, puse la încercare de predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe.

NATO face parte din "bazele securității" Statelor Unite, a subliniat el, marți, amintind că în istoria Alianței Articolul 5 a fost activat pentru prima dată ca urmare a atacurilor din 11 septembrie 2001.

Articolul 5 este cel care prevede că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra întregii Alianțe.

Liderul administrației de la Washington a salutat faptul că viitorii noi membri au "instituții democratice puternice" și armate solide, care vor întări NATO.

Prin invadarea Ucrainei, președintele rus, Vladimir Putin, "a spulberat pacea și securitatea în Europa. Putin credea că ne divizează (...). A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut", a afirmat Joe Biden.

×
Subiecte în articol: Joe Biden NATO Finlanda Suedia
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close