Antena 3 CNN Externe Bărbatul care a încercat să-l ucidă pe președintele SUA, Ronald Reagan, la un pas de libertatea completă. În prezent, cântă și scrie despre iubire

Bărbatul care a încercat să-l ucidă pe președintele SUA, Ronald Reagan, la un pas de libertatea completă. În prezent, cântă și scrie despre iubire

John Hinckley Jr, bărbatul care a încercat să-l ucidă pe președintele american Ronald Reagan în 1981, se va bucura în curând de libertate totală, anunță presa internațională.

Bărbatul care a încercat să-l ucidă pe președintele SUA, Ronald Reagan, la un pas de libertatea completă. În prezent, cântă și scrie despre iubire
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2021   •   23:47

Un judecător federal a aprobat, luni, un acord între Departamentul Justiției din SUA și Hinckley Jr.

Acesta experimentează, de ceva vreme, traiul în libertate în diverse grade, după ce a fost externat în 2016 dintr-un spital de psihiatrie, la 30 de ani de la internare.

Procurorul Kacie Weston a precizat că Departamentul de Justiție este de acord cu înțelegerea, dar dorește ca fostul pacient să fie monitorizat pe parcursul următoarelor nouă luni, din cauza celor două evenimente majore în viața acestuia: va trăi pe cont propriu pentru prima dată în aproximativ 40 de ani și unul dintre medicii care l-au tratat se pregătește de pensionare, dizolvând, practic, grupul de terapie pentru pacient.

Departamentul a menționat că va depune o acțiune în instanță înainte de momentul punerii complete în libertate dacă apar noi suspiciuni privindu-l pe Hinckley Jr.

13 martie 1981: un trăgător, patru răniți, inclusiv președintele Reagan

John Hinckley Jr, acum în vârstă de 66 de ani, a tras asupra președintelui american Ronald Reagan la ieșirea din hotelul Hilton din Washington, în data de 30 martie 1981.

Unul dintre gloanțe a ricoșat pe limuzina prezidențială blindată şi l-a lovit pe Ronald Reagan în piept, trecând foarte aproape de inimă.

Alte trei persoane au fost rănite în atac: agentul Secret Service Timothy McCarthy, ofițerul de poliție Thomas Delahanty și James Brady, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Acesta din urmă a rămas parțial paralizat şi cu probleme de vorbire.

Capturat după atac, Hinckley Jr a declarat că a dorit să o impresioneze pe actrița Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul "Taxi driver".

Iresponsabil și internat pentru următoarele trei decenii

Hinckley Jr a fost declarat iresponsabil din punct legal de către justiție și trimis pentru tratament la spitalul St. Elizabeth din Washington.

A rămas aici timp de peste 30 de ani.

Din 2003, restricțiile care i-au fost impuse au început să fie ridicate treptat iar în urmă cu 5 ani instanța i-a acordat permisiunea să trăiască în comunitate.

Bărbatul a trăit alături de mama sa în Williamsburg, Virginia. Femeia a murit în somn anul acesta, la vârsta de 95 de ani.

Avocat: Hinckley Jr nu mai prezintă vreun pericol și are o prognoză excelentă

Anterior, justiția americană i-a permis lui Hinckley Jr să lanseze lucrări artistice și muzică sub propriul său nume iar pacientul și-a creat chiar un canal Youtube unde cântă cu vocea și la chitară.

Una dintre creațiile sale se intitulează The Majesty of Love (Măreția iubirii, n.r.).

Înainte de pandemie, el a lucrat într-un mall din Virginia.

Potrivit avocatului său, Barry Levine, John Hinckley Jr dorește să prezinte scuze și profundul său regret familiilor victimelor, actriței Joddie Foster și poporului american și califică eventuala sa eliberare drept "o victorie a sănătății mintale".

Momentul eliberării complete a lui Hinckley Jr în luna iunie 2022 este și adecvat, și cerut de lege, a precizat avocatul, adăugând că "nu există vreo dovadă de pericol" iar prognoza este "excelentă" pentru clientul său.

Foto: John Hinckley Jr în prezent (captură de pe Youtube) și în urmă cu 40 de ani, după arestare

×
Subiecte în articol: John Hinckley Jr Ronald Reagan
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close