Antena 3 CNN Externe John Kerry apără legalitatea loviturilor cu drone împotriva talibanilor şi teroriştilor

John Kerry apără legalitatea loviturilor cu drone împotriva talibanilor şi teroriştilor

John Kerry apără legalitatea loviturilor cu drone împotriva talibanilor şi teroriştilor
Sursa foto: Agerpres/AP
01 Iun 2013   •   08:38
Secretarul de stat american, John Kerry, a apărat cu fermitate vineri legalitatea loviturilor cu drone în 'războiul' împotriva talibanilor şi organizaţiei Al Qaida, la două zile după ce într-un raid american cu avioane fără pilot a fost ucis personajul numărul doi în ierarhia talibanilor pakistanezi, în nord-vestul acestei ţări, transmite AFP, conform Agerpres.
 
'Deşi preferăm arestarea şi aducerea teroriştilor în faţa justiţiei, acţiunile letale sunt necesare uneori pentru a proteja vieţile cetăţenilor americani', a declarat Kerry în cursul unui briefing de presă organizat în comun cu omologul său german, Guido Westerwelle. 
 
'Acţiunile noastre sunt legale. Am fost atacaţi pe 11 septembrie 2001 şi, o săptămână mai târziu, Congresul a autorizat folosirea forţei. În termenii legislaţiei naţionale şi dreptului internaţional, Statele Unite sunt în război cu Al Qaida, cu talibanii şi acoliţii lor', a subliniat şeful diplomaţiei americane, reluând argumentele folosite în urmă cu câteva zile de preşedintele Barack Obama. 
 
Liderul de la Casa Albă a anunţat la 23 mai că recurgerea la dronele înarmate va fi reglementată pe viitor, enunţând circumstanţele exacte în care Washingtonul poate folosi avioane fără pilot pentru lovituri în străinătate. 
 
Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principalul grup rebel din această ţară, a confirmat joi că Wali ur-Rehman, numărul doi în ierarhia sa şi unul dintre cei mai influenţi comandanţi ai săi, a fost ucis în ajun de o racheta lansată de o dronă americană în nord-vestul ţării. 
 
Casa Albă nu a confirmat moartea liderului talibanilor pakistanezi, însă viitorul premier de la Islamabad, Nawaz Sharif, a condamnat vineri această acţiune. 
 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close