Antena 3 CNN Externe John Kerry îndeamnă opoziţia siriană să participe la conferinţa Geneva II

John Kerry îndeamnă opoziţia siriană să participe la conferinţa Geneva II

John Kerry îndeamnă opoziţia siriană să participe la conferinţa Geneva II
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    16 Ian 2014   •   23:14

Secretarul de Stat american, John Kerry, a îndemnat, joi, opoziţia siriană să participe la conferinţa internaţională de pace Geneva II, programată să înceapă în 22 ianuarie, informează AFP, citată de Mediafax.

„Înainte de adunarea generală în cursul căreia Coaliţia naţională a opoziţiei siriene va decide dacă va participa la conferinţa internaţională de pace de la Geneva, Statele Unite recomandă un vot favorabil participării”, a spus Kerry.

„Poporul sirian trebuie să fie capabil să hotărască viitorul ţării sale, deci vocea sa trebuie să fie auzită”, a continuat oficialul american.

Conferinţa e pace Geneva II este programată să înceapă miercuri, la Montreux, în Elveţia, şi are ca scop găsirea unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.

În urma discuţiilor, este de aşteptat să se contureze principalele linii ale unui acord privind o tranziţie politică în Siria, semnat la 30 iunie 2012, la Geneva, şi care nu a fost pus în aplicare până în prezent.

Deocamdată, principala organizaţie a opoziţiei siriene în exil, Coaliţia naţională siriană, este divizată în privinţa participării la conferinţă.

În acelaşi timp, regimul de la Damasc a reafirmat că nu va merge în Elveţia „pentru a preda puterea” şi că preşedintelui Bashar al-Assad îi revine rolul de a gestiona procesul de tranziţie, în cazul încheierii unui acord.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close