Antena 3 CNN Externe John Kerry: Un "risc real" a antrenat evacuarea personalului diplomatic american din Libia

John Kerry: Un "risc real" a antrenat evacuarea personalului diplomatic american din Libia

John Kerry: Un "risc real" a antrenat evacuarea personalului diplomatic american din Libia
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de S.T.    |    26 Iul 2014   •   19:05

Statele Unite, care şi-au evacuat sâmbătă întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, în contextul unor confruntări violente la Tripoli, au acţionat din cauza unui "risc real" la adresa agenţilor americani, a declarat secretarul de Stat John Kerry, relatează AFP.

Kerry a precizat că Statele Unite şi-au "suspendat" operaţiunile diplomatice în Libia, dar că nu-şi vor închide ambasada, adresându-se unor jurnalişti, la Paris, la finalul unei reuniuni internaţionale pe tema situaţiei din Fâşia Gaza.

Întrebată dacă Franţa va proceda la fel, o sursă din aturajul ministrului francez de Externe a răspuns că o asemenea măsură nu este un subiect pe ordinea de zi a Franţei, care-şi menţine efectivele în Libia la fel ca celelalte ţări europene. Ambasada americană se află într-o zonă expusă, în care se desfăşoară confruntări armate, a precizat sursa citată.

Ambasada Statelor Unite funcţiona deja cu personal redus, însă Washingtonul a decis să evacueze echipa rămasă, care a pornit la drum către Tunisia, pentru a se afla în securitate, la câteva ore după ce Guvernul libian a avertizat că există riscul "prăbuşirii statului", în timp ce confruntări între miliţii rivale devastează Tripoli.

"Din cauza violenţelor actuale, rezultând în urma confruntărilor între miliţii libiene, în vecinătatea imediată a Ambasadei Statelor Unite la Tripoli, am relocalizat temporar întregul nostru personal în afara Libiei", a anunţat Marie Harf, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.

Statele Unite sunt extrem de prudente de la atacul sângeros comis asupra misiunii diplomatice americane de la Benghazi, în 2012, în care au fost ucişi ambasadorul american Christopher Stevens şi trei agenţi americani.

×
Subiecte în articol: John Kerry Libia Tripoli
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close