Antena 3 CNN Externe John McCain: Retragerea afgană ameninţă efortul de război

John McCain: Retragerea afgană ameninţă efortul de război

John McCain: Retragerea afgană ameninţă efortul de război
Sursa foto: john maccain
07 Dec 2009   •   15:45

Tentativele lui Barack Obama de a clarifica termenul său de iulie 2011 stabilit ca dată pentru retragerea din Afganistan a rezultat în mai multe confuzie şi vor dilua angajamentul Pakistanului în combaterea talibanilor, declara senatorul american John McCain, fost candidat la preşedinţie .
Acesta a fost cel mai aprig critic al controversatului element cuprins în strategia Washingtonului, acesta subliniind că oficialii administraţiei s-au contrazis când au încercat să explice cum va funcţiona în practică retragerea din Afganistan.
"De când preşedintele a ţinut discursul, nu am reuşit să primim mai multe clarificări, ci, de fapt, avem mai multe contradicţii. Vedem pe o parte secretarul american al Apărării şi secretarul de stat care spun că este doar o dată flexibilă, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui care susţine că este bătută în cuie. Este o contradicţie aici.."
Obama a anunţat noua sa strategie pentru Afganistan, ce presupune suplimentarea trupelor cu 30.000 de soldaţi americani, pe lângă circa 7000 de militari NATO. şi o începere a retragerii de pe front în iulie 2011.
El arăta că ritmul şi orarul retragerii va depinde de condiţiile de pe teren, dar secretarul american al Apărării Robert Gates declara în faţa Congresului că data de iniţiere a retragerii va fi analizată peste un an.
Senatorul McCain se arăta preocupat de pakistanezi, care ar putea să îşi diminueze sprijinul pentru acest plan şi să îşi menţină deschise opţiunile cu talibanii.
Acesta arăta însă că este de părere că strategia lui Obama va funcţiona. "Vreau să îl ajut să aibă succes. Nu vreau să eşuăm" .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: John McCain armata americana robert gates
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close