Antena 3 CNN Externe A încercat să vândă secretele submarinelor nucleare americane camuflate în unt de arahide. Cumpărătorul i-a făcut însă o surpriză

A încercat să vândă secretele submarinelor nucleare americane camuflate în unt de arahide. Cumpărătorul i-a făcut însă o surpriză

Un inginer atomist al Marinei militare a SUA și soția sa au fost acuzați că au încercat să vândă secrete nucleare unui bărbat care, credeau ei, reprezintă un stat străin.

A încercat să vândă secretele submarinelor nucleare americane camuflate în unt de arahide. Cumpărătorul i-a făcut însă o surpriză
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2021   •   12:33

Însă cumpărătorul de secrete nucleare era, de fapt, agent FBI, relatează presa internațională.

Jonathan Toebbe și soția sa, Diana, au fost arestați la finele săptămânii trecute în statul american Virginia de Vest.

Cei doi, în vârstă de 42 și, respectiv, 45 de ani, au fost puși sub acuzare în baza legislației referitoare la energia atomică.

Bărbatul a lucrat în cadrul programului de propulsie nucleară al Marinei SUA și dispunea de autorizație de securitate națională.

Soția sa este profesoară de liceu.

Potrivit Departamentului de Stat american, Toebbe  a trimis în aprilie 2020 un pachet către un guvern nenominalizat de autoritățile americane.

Pachetul conținea date restricționate și un mesaj care sugera inițierea unei relații sub acoperire, astfel încât inginerul atomist să poată furniza mai multe informații.

Prima livrare: un card cu informații secrete într-un sandwich cu unt de arahide

Ulterior, Toebbe a început să comunice criptat, prin email, cu o persoană despre care credea că reprezintă un guvern străin dar care era, de fapt, agent al poliției federale.

După mai multe luni, cuplul a crezut că a ajuns la o înțelegere privind vânzarea unor informații secrete în schimbul a 100.000 de dolari în criptomonede.

În luna iunie anul curent, cei doi au mers în Virginia de Vest pentru a livra datele.

Soția lui Toebbe acționa ca "cercetaș". Bărbatul disimulat un card SD în sandwich-ul cu unt de arahide și a plasat pachetul într-o locație dinainte stabilită.

A treia livrare a adus și arestarea

După ce sandwich-ul cu informații secrete a fost recuperat de agentul FBI, Jonathan Toebbe i-a transmis acestuia, fără să-i bănuiască adevărata identitate, cheia de decriptare a cardului.

Pe acesta se aflau date referitoare la reactoarele nucleare de pe submarinele americane.

În august, Toebbe a mai făcut o livrare de date, ascunsă, de data aceasta, într-un pachet de gumă de mestecat. 

Cei doi au fost arestați după o a treia  - și ultimă  - livrare. Ei urmau să apară marți în fața unei instanțe federale pentru a fi puși oficial sub acuzare.

Foto: Submarinul nuclear USS Columbia, fotografiat la finele lunii septembrie 2021

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close