Antena 3 CNN Externe Josep Borrell: ”Rusia folosește gazele ca armă împotriva Republicii Moldova”

Josep Borrell: ”Rusia folosește gazele ca armă împotriva Republicii Moldova”

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Vicepreședintele Josep Borrell a discutat despre criza gazelor naturale din R. Moldova, subliniind că Rusia folosește gazele drept o armă politică împotriva Chișinăului.

Josep Borrell: ”Rusia folosește gazele ca armă împotriva Republicii Moldova”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Oct 2021   •   19:08

La conferința de presă susținută cu premierul Natalia Gavriliță, Josep Borrell a spus că în cazul Republicii Moldova dimensiunea politică a negocierilor cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale nu poate fi evitată.

„În cazul lor, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. În cazul Republicii Moldova se vede foarte clar că e o creștere extrem de bruscă, care a dus la niște probleme politice și a fost nevoie de susținerea noastră. Asta fac partenerii”.

 „Vedem cum Gazprom face o presiune politică în schimbul coborârii prețului gazelor”, a spus Borrell, „și am căzut de acord împreună cu doamna prim ministru să întărim rezistența Moldovei în fața încercărilor oricărei terțe părți de a folosi energia ca pe o armă geopolitică”, a adăugat el

Totodată a subliniat că UE nu se va limita la cele 60 de milioane de euro, suport nerambursabil, oferit pentru a ajuta păturile social vulnerabile din R. Moldova în contextul creșterii prețului la gaze. Va urma un suport tehnic, de expertiză îndreptat spre diversificarea resurselor energetice pentru R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate după cea de a 6-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - R. Moldova ce avut loc azi la Bruxelles.

„Dacă am putea să rezolvăm problema gazelor naturale în R. Moldova cu 60 de milioane de euro, atunci nu ar mai fi o problemă. Cele 60 de milioane de euro sunt un prim pas. trebuie să continuăm să căutăm și alte soluții care să rezolve deficitul dintre nevoia curentă și și prețul extrem de ridicat solicitat acum de Gazprom. Pe de altă parte nu putem spune că 60 de milioane de euro înseamnă nimic, nu. Banii aceștia o să ajute - e un prim pas de la care putem să construim un sistem pentru a-i proteja pe cei vulnerabili”, a declarat Borrell, potrivit Reuters.

 

×
Subiecte în articol: joseph borell Rusia gaze
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close