Antena 3 CNN Externe Criza din Afganistan. Un lider al Uniunii Europene redeschide subiectul unei armate a blocului comunitar

Criza din Afganistan. Un lider al Uniunii Europene redeschide subiectul unei armate a blocului comunitar

Sursele potențiale de conflict armat din lume și problemele pe care le generează retragerea SUA din Afganistan formează contextul în care liderii U.E. readuc în discuție crearea unei armate a Uniunii Europene.

Criza din Afganistan. Un lider al Uniunii Europene redeschide subiectul unei armate a blocului comunitar
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2021   •   14:24

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, s-a pronunțat, din nou, în favoarea unei forțe militare menită să asigure blocului comunitar o "autonomie strategică" și să-l degreveze de statutul de "subsidiar al americanilor".

Această declarație vine după ce Borrell a criticat SUA pentru executarea retragerii din Afganistan.

"Tragedia care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenție pentru a face față viitoarelor crize care amenință să se declanșeze în Irak și în Sahel", a spus demnitarul european într-un interviu acordat AFP, conform Agerpres.

Căderea guvernului afgan şi cucerirea capitalei afgane de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani - programată a se finaliza pe 31 august - a constrâns țările occidentale să organizeze de urgență evacuarea propriilor cetățeni și a colaboratorilor lor afgani.

Șeful diplomației U.E.: Ce vor americanii până la 31 august este imposibil

"Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârșitul lunii. Matematic, este imposibil", crede Josep Borrell.

"Mai avem încă peste 200 de agenți afgani care așteaptă să pătrundă pe aeroportul din Kabul şi nu este ușor. Mai întâi, trebuie să treacă de controalele talibanilor, apoi de cele americane, extrem de restrictive (...)

Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi înșine ne-am plâns. Le-am cerut să manifeste mai mult flexibilitate. Nu vom reuși să-i facem să treacă pe colaboratorii noștri", a adăugat el, conform sursei citate. 

Mai mulți aliați din cadrul NATO le-au cerut vineri americanilor să-și amâne retragerea militară dincolo de 31 august. 

Cu 6.000 de militari, soldații SUA au preluat controlul aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.

Șeful diplomației U.E.: Ne-am dori acum o forță militară care să se mobilizeze precum americanii

Situația din Kabul este invocată de reprezentantul european drept argument pentru o "autonomie strategică" a Uniunii Europene.

"Ne-am dori acum să avem capacitatea de a acționa prin noi înșine, să avem o forța militară capabilă să se mobilizeze așa cum nord-americanii și-o mobilizează pe a lor (...) Ceea ce a spus (președintele Joe) Biden este că SUA nu vor mai purta războiul altora, iar UE a acționat utilizând instrumentele păcii, statului de drept și comerțului", a argumentat Josep Borrell.

×
Subiecte în articol: Josep Borrell Afganistan
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close