Antena 3 CNN Externe Josep Borrell, adevărul despre sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei

Josep Borrell, adevărul despre sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei

Uniunea Europeană a plătit 35 de miliarde de euro pe combustibili din Rusia, de la începutul invaziei declanșate de această țară în Ucraina.

Josep Borrell, adevărul despre sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Apr 2022   •   12:35

În comparație, blocul comunitar a ajutat Ucraina cu armament în valoare de doar 1 miliard de euro.

Aceste date au fost anunțate miercuri de șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, în Parlamentul European, în contextul în care ambasadorii statelor membre decid cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

"Dorim să îi ajutăm pe ucraineni să se apere singuri...Am acordat Ucrainei 1 miliard de euro. Poate părea mult, dar este cât îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează", a precizat Borrell.

"Astăzi, punem punct cărbunelui (importat din Rusia, n.r.) dar asta înseamnă doar o mică parte din factură", a continuat oficialul european.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, la rândul său că Uniunea lucrează la elaborarea unor măsuri suplimentare, care includ restricții asupra importurilor ruse de țiței.

Noile sancțiuni prevăd excepții

Marți, Von der Leyen a detaliat noile sancțiuni la adresa Rusiei: 

  • interdicția importurilor de cărbune din Federația Rusă, estimate la 4 miliarde de euro pe an;
  • sancționarea suplimentară a unor bănci rusești, inclusiv VTB, a doua mare bancă din țară; 
  • interzicerea accesului navelor rusești și al navelor operate de ruși în porturile statelor din Uniunea Europeană. UE ar urma să facă, totuși, excepții în ceea ce privește transporturile esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energia;
  • interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă, care acoperă componente esențiale, precum semiconductorii.

Aceste noi măsuri vin după ce presa internațională a relatat crimele comise împotriva civililor la Bucha și în alte orașe din apropierea Kievului, în perioada în care acestea au fost sub ocupația trupelor ruse.

"Am văzut cu toții imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent (...) I-am transmis președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina", a declarat șefa Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: Josep Borrell sanctiuni Rusia
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close