Antena 3 CNN Externe UE sancționează Belarus, după ce Aleksandr Lukașenko a amenințat că taie gazul în Europa, iar un soldat polonez a murit la graniță

UE sancționează Belarus, după ce Aleksandr Lukașenko a amenințat că taie gazul în Europa, iar un soldat polonez a murit la graniță

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde sancţiunile împotriva Republicii Belarus, transmite presa internațională.

UE sancționează Belarus, după ce Aleksandr Lukașenko a amenințat că taie gazul în Europa, iar un soldat polonez a murit la graniță
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2021   •   13:07

Măsura va fi adoptată luni și va viza companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera dintre Belarus și țările din blocul comunitar, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

"Vom da undă verde extinderii cadrului legal al sancţiunilor noastre împotriva Belarusului, astfel încât să poată fi aplicat tuturor celor care participă la introducerea ilegală de migranţi în această ţară", a precizat Borrell pentru publicaţia franceză Le Journal du Dimanche.

El a arătat că directorii companiilor aeriene şi ai agenţiilor de turism ar putea fi vizaţi de interdicţii de călătorie şi de îngheţarea activelor în Uniunea Europeană.

Totodată, aproximativ 30 de oficiali guvernamentali din Belarus, bănuiți de implicare în criza migranţilor, ar putea fi, la rândul lor, vizați de sancţiuni, a menționat Josep Borrell.

Polițistul bun și polițistul rău: Lukașenko amenință să taie gazul, Putin îl temperează

Uniunea Europeană a acuzat Belarus că aduce migranţi pe teritoriul său şi împinge apoi mii dintre ei să treacă în Polonia şi Lituania, ca răzbunare pentru sancţiunile impuse deja Minskului.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, deja sub incidenţa sancţiunilor internaţionale pentru reprimarea unor proteste, a ameninţat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa.

Însă președintele rus Vladimir Putin, principalul aliat politic și militar al lui Lukașenko, a avertizat public, sâmbătă, că o oprire a gazului spre Europa nu va ajuta relațiilor din Moscova și Minsk.

Sămbătă, la tabloul crizei migranților de la granița dintre Belarus și Polonia s-a adăugat un nou incident: un soldat polonez aflat în post la frontiera cu Belarus a murit după ce s-a împuşcat accidental cu arma din dotare.

Soldatul care a murit împușcat nu a avut misiuni care să presupună contact cu migranții

Anunțul a fost făcut de presa poloneză, care l-a citat pe purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate din țară.citat de Radio Polonia.

"Datele preliminare arată că a fost tras un foc de armă cu pistolul din dotare, în urma căruia soldatul a murit, iar în eveniment nu au fost implicate terţe persoane", a declarat comandantul unităţii din care făcea parte soldatul.

Soldatul fusese detașat la frontieră în urmă cu o săptămână, dar nu avea misiuni care să fi presupus un contact direct cu imigranții. 

A fost deschisă o investigație pentru elucidarea circumstanțelor incidentului.

Foto interior: migranți la granița dintre Belarus și Polonia, 11 noiembrie 2021

×
Subiecte în articol: Josep Borrell sanctiuni Belarus
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close