Antena 3 CNN Externe Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, a fost arestat la Londra la cererea SUA

Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, a fost arestat la Londra la cererea SUA

Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, a fost arestat la Londra la cererea SUA
11 Apr 2019   •   16:04

Update: Australia s-a declarat convinsă că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi tratat de o manieră echitabilă în Marea Britanie, după ce acesta a fost arestat joi în ambasada Ecuadorului la Londra, şi a anunţat că va cere acces consular la deţinut, de cetăţenie australiană, informează AFP.

"Ofiţeri consulari vor solicita să-i facă o vizită lui Assange în locul său de detenţie", a declarat ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne, declarându-se convinsă că acesta "va fi tratat de o manieră echitabilă în cadrul procedurii judiciare declanşate împotriva lui în Marea Britanie".

Update: "O zi tristă pentru libertatea presei", a comentat ''lansatorul de alerte'' (''whistleblower'') Edward Snowden după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de şapte ani în ambasada Ecuadorului de la Londra, a fost arestat de poliţia britanică, informează AFP.

"Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliţia secretă în ambasadă pentru a scoate cu forţa afară un editor de materiale jurnalistice - fie că acest lucru place sau nu - vor ajunge să intre în cărţile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, însă aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei", a notat pe Twitter fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA.

Edward Snowden, care trăieşte în exil în Rusia, a calificat decizia Ecuadorului drept "revocare extraordinară şi foarte probabil fără precedent a ceea ce Naţiunile Unite consideră o acordare de azil legitimă".

Update: Marea Britanie a garantat Ecuadorului că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu va fi extrădat într-un stat care aplică pedeapsa cu moartea, a declarat joi preşedintele ecuadorian Lenin Moreno, la scurt timp după anunţul privind arestarea fondatorul WikiLeaks, transmite Reuters.

Poliţia britanică a anunţat joi, în jurul prânzului, că fondatorul WikiLeaks a fost arestat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol, într-un dosar închis între timp.

'În conformitate cu angajamentul nostru puternic faţă de drepturile omului şi dreptul internaţional, am cerut Marii Britanii să garanteze că dl Assange nu va fi extrădat într-o ţară unde ar putea fi supus torturii sau pedepsei cu moartea', a declarat Moreno, într-un mesaj video postat pe Twitter.

'Guvernul britanic a confirmat aceasta în scris, în acord cu propriile sale reguli', a adăugat preşedintele Ecuadorului.

El a precizat că 'Ecuadorul a decis 'în mod suveran' să-i retragă azilul diplomatic lui Julian Assange pentru că acesta a încălcat în repetate rânduri convenţiile internaţionale şi protocolul de coabitare'. Assange 'a încălcat în special cerinţa de a nu interveni în afacerile interne ale altor state', a adăugat Moreno.

'Comportamentul lipsit de curtoazie şi agresiv al dlui Julian Assange', precum şi 'declaraţiile ostile şi ameninţătoare' ale unei organizaţii neprecizate împotriva Ecuadorului au făcut azilul lui Assange 'de nesusţinut', a explicat Lenin Moreno în mesajul distribuit pe Twitter.

Pe aceeaşi reţea socială, ministrul de interne britanic Jeremy Hunt i-a mulţumit lui Moreno 'pentru cooperare' astfel încât 'Assange să fie adus în faţa justiţiei'. 'Julian Assange nu este un erou şi nimeni nu este mai presus de lege. El s-a ascuns de adevăr mulţi ani', a notat ministrul britanic.

Într-una din primele reacţii la anunţul privind arestarea fondatorului WikiLeaks, fostul preşedinte ecuadorian Rafael Correa, aflat în exil în Belgia din 2017 şi cel în mandatul căruia Assange a primit azil diplomatic, l-a acuzat pe succesorul său Lenin Moreno că este responsabil de această arestare, numindu-l 'cel mai mare trădător din istoria latino-americană'.

'Aceasta pune în pericol viaţa lui Assange şi umileşte Ecuadorul. Zi de doliu naţional', a scris Rafael Correa pe contul de Twitter, denunţând totodată 'o crimă pe care omenirea nu o va uita niciodată'.

Ecuadorul 'a pus capăt ilegal' azilului politic acordat lui Julian Assange, iar ambasadorul 'a invitat' poliţia britanică în incinta diplomatică pentru a-l aresta, a acuzat joi şi WikiLeaks.

Jullian Assange, unul dintre fondatorii Wikileaks, a fost arestat după șapte ani petrecuți în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra.

Acum, Assange se află într-o secție de poliție și urmează să fie dus în fața instanței.

 

În urmă cu aproximativ o săptămână Wikileaks a publicat informația că Ecuadorul și Marea Britanie au ajuns la un acord, iar arestarea lui Assange este iminentă.

Assange trăia în interiorul ambasadei din Londra din 2012, după ce un judecător britanic a decis să fie extrădat în Suedia pentru acuzațiile de agresiune sexuală. Cofondatorul Wikileaks a negat mereu acuzațiile.

Julian Assange a fondat WikiLeaks în 2006, iar site-ul a devenit faimos în 2010 după ce a publicat o serie de dezvăluiri, informații și documente privind războaiele din Afghanistan și Irak.

×
Subiecte în articol: Julian Assange arestat Londra
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close