Antena 3 CNN Externe Julian Assange pare să fie în formă fizică bună, contrar declaraţiilor oficialilor din ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat

Julian Assange pare să fie în formă fizică bună, contrar declaraţiilor oficialilor din ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat

Julian Assange pare să fie în formă fizică bună, contrar declaraţiilor oficialilor din ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Oct 2012   •   15:10

Julian Assange, care s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra de patru luni, a apărut în formă fizică bună într-un interviu acordat CNN, în timp ce Ecuadorul s-a declarat "foarte îngrijorat" în această săptămână în legătură cu starea de sănătate a fondatorului WikiLeaks, relatează AFP.
   
Într-un interviu difuzat vineri seara de postul american de televiziune CNN, Julian Assange, un australian în vârstă de 41 de ani, nu pare să fi pierdut în greutate şi a răspuns cu o voce sigură la întrebările adresate de jurnalistă.
   
Interviul a fost realizat miercuri în ziua în care adjunctul ministrului Ecuadorian de Externe, Marco Albuja, a declarat că "Assange a slăbit mult". "Suntem foarte îngrijoraţi de starea lui de sănătate", a adăugat el în timpul unei vizite la Moscova. La rândul său, Londra a explicat că nu a fost informată că Assange ar fi bolnav.
   
Fondatorul WikiLeaks a reiterat pentru CNN că traiul într-o ambasadă este "cam ca traiul pe o staţie spaţială". "Nu există lumină naturală (...). Dar am fost într-o celulă de izolare (în decembrie 2010 în Marea Britanie) şi ştiu cum este viaţa deţinuţilor. Este mult mai bine" aici, a adăugat el, dintr-un salon cochet al ambasadei.
   
Assange s-a refugiat de la jumătatea lui iunie la ambasada Ecuadorului pentru a încerca să scape de extrădarea sa în Suedia, care îl vrea pentru a-l judeca într-un caz de presupus viol şi agresiune sexulă.
   
Ecuadorul i-a acordat azil politic, dar Londra vrea să aplice mandatul de arestare suedez. Tratativele dintre cele două ţări nu au condus, pentru moment, la nicio soluţie.
   
Australianul afirmă că dacă este trimis în Suedia, riscă să fie extrădat către Statele Unite, nemulţumite de publicarea de către WikiLeaks a unor documente americane secrete, şi că riscă pedeapsa cu moartea.
   
"A fost o tentativă de a mă extrăda fără inculpare (către Suedia), chipurile pentru a mă interoga, iar în acelaşi timp FBI realiza un dosar enorm" împotriva WikiLeaks, a declarat el.
   
"Statele Unite trebuie să renunţe la ancheta lor împotriva WikiLeaks (...). Este o anchetă imorală, ea încalcă toate principiile pe care administraţia americană le apără, ea încalcă principiile pe care părinţii fondatori ai Statelor Unite le-au apărat", a adăugat el.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close