Antena 3 CNN Externe Julian Assange rămâne în arest până pe 14 decembrie, a decis tribunalul

Julian Assange rămâne în arest până pe 14 decembrie, a decis tribunalul

Julian Assange rămâne în arest până pe 14 decembrie, a decis tribunalul
Sursa foto: AFP / Mediafax Foto
07 Dec 2010   •   17:49

Julian Assange va rămâne în arest până pe 14 decembrie, a decis, marţi, Tribunalul Westminster. Fondatorul WikiLeaks este audiat de instanţă în urma unui mandat de arestare european, care a fost emis pentru acuzaţii de viol în Suedia, transmite AFP.

Cererea de eliberare pe cauţiune, depusă de avocatul lui Assange, a fost respinsă de tribunal. Mai multe personalităţi, printre care şi regizorul Ken Loach s-au arătat dispuse să-i plătească acestuia cauţiunea.

Julian Assange, în vârstă de 39 de ani, a făcut apel la cererea de extrădare formulată de Suedia, care vrea să îl audieze în cazul de viol şi agresiune sexuală, din august.

JULIAN ASSANGE, ARESTAT MARŢI, LA LONDRA

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat, marţi, la Londra.  Australianul s-a prezentat de bunăvoie la sediul poliţiei din capitala Marii Britanii, unde a fost imediat reţinut, potrivit AFP. Parchetul suedez a emis în luna noiembrie un mandat de arestare pe numele lui Julian Assange, care este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

Fondatorul WikiLeaks s-a prezentat în faţa judecătorilor în jurul orei 14.30, însoţit la secţia de poliţie de către avocaţii săi din Marea Britanie, Mark Stephens şi Jennifer Robinson.

Purtătorul de cuvânt al site-ului WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a clasificat arestarea lui Julian Assange drept „un atac asupra libertăţii presei, se arată pe contul de Twitter al BBC News.”Arestarea constituie un atac la adresa libertăţii presei, dar acţiunile grupului nostru nu vor fi oprit. Vom continua să publicăm informaţiile pe care le avem”.

ASSANGE A TRANSMIS UN MESAJ PRIN INTERMEDIUL PUBLICAŢIEI AUSTRALIAN:


Cu puţin timp înainte de arestare, Assange a trimis un mesaj publicaţiei Australian. Ziarul a publicat pe site-ul său o parte din textul trimis de fondatorul WikiLeaks:

„În 1958, un Rupert Murdoch tânăr, la acea vreme proprietar şi editor al publicaţiei Adelaide`s the News, a scris: "în cursa dintre secret şi adevăr, adevărul va ieşi în mod inevitabil învingător."

Citeşte textul integral publicat de The Australian


În mesajul său, Assange a mai vorbit şi despre libertatea de exprimare, de „zilele negre” din timpul guvernării corupte din Queensland, dar şi despre copilăria lui într-o localitate rurală, „unde oamenii spuneau cu sinceritate ce aveau pe suflet”.

Potrivit mesajului trimis de Assange publicaţiei Australian, politicienii „cântă în cor un refren fals”. „Întâi spun că informaţiile publicate de WikiLeaks nu au nici o importanţă, apoi susţin că pun în periol securitatea. Să se hotărască, nu pot fi valabile ambele variante”, spune Assange.

Acestea sunt ideile pricipale ale mesajului dat spre publicare de Assange:

- Doresc ca internetul să fie folosit pentru dezvăluirea adevărului

- Oamenii spun că aş fi împotriva războiului. Nu sunt. Sunt momente în care naţiunile trebuie să pornească războaie. Există şi războaie juste.

- Guvernul Gillard (Australia) încearcă să „împuşte” mesagerul, pentru că nu doreşte dezvăluirea adevărului.

-  Americanii i-au obligat pe diplomaţi să fure probe şi informaţii de la Naţiunile Unite, inclusiv probe ADN, amprente, scanări ale irisului, cărţi de credit, parole de internet, violând astfel tratatele internaţionale.
 

Julian Assange, omul din spatele WikiLeaks

JULIAN ASSANGE, ACUZAT DE... "SEX PE NEPREGĂTITE"

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange este acuzat de două suedeze de viol şi agresiune sexuală. Fondatorul Wikileaks a negat acuzaţiile şi a declarat că relaţiile pe care le-a avut cu cele două femei au fost consensuale.

Incidentul a avut loc în luna august, când Assange a participat la un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez. El a locuit pe perioada evenimentului în apartamentul uneia dintre organizatoare, care ulterior l-a acuzat de “sex pe nepregatite”.

Potrivit unui raport al poliţiei publicat de tabloidul britanic Daily Mail, suedeza şi Assange au făcut sex şi au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt. De la acest incident ar proveni acuzaţia de “sex pe nepregătite”.

FONDATORUL WIKILEAKS AMENINŢĂ CU PUBLICAREA UNUI FIŞIER SECRET

Arestarea vine la numai două zile după ce Assange a ameninţat cu publicarea unor informaţii secrete despre închisoarea din Guantanamo în cazul în care va fi ucis, arestat sau dacă site-ul pe care îl conduce va fi interzis.

În fişierul pe care Assange ameninţă că-l va publica s-ar afla date extrem de compromiţătoare despre penitenciarul din Guantanamo şi despre compania British Petrolium. Fondatorul Wikileaks spune că a distribuit deja documentul electronic la peste 100.000 de persoane din întreaga lume.

Momentan, documentul nu poate fi deschis, însă în cazul în care viaţa hackerul australian ar fi ameninţată, posesorii fişierului vor primi automat parola cu care să acceseze informaţiile.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a publicat un set de peste 250.000 de note diplomatice. Acţiunea este considerată "un atac la adresa comunităţii internaţionale" de către Departamentul de Stat american.

HACKER, JURNALIST, PUBLICIST ŞI ACTIVIST PE INTERNET


Julian Assange s-a născut la 3 iulie 1971, în Australia. A devenit cunoscut în întreaga lume pentru site-ul Wikileaks, al cărui fondator este. El şi-a făcut însă intrarea în lumea virtuală la 16 ani, în 1987, ca hacker. După ce a accesat ilegal mai multe site-uri, Assange fost prins de poliţiştii australieni în 1991 şi amendat. După acest moment, Assange trece în tabăra "băieţilor buni" din lumea IT. Din 1994, a lucrat ca programator. În paralel şi-a terminat studiile. În 2006, Assange a pus bazele proiectului Wikileaks.

În urmă cu câteva săptămâni, revista Time scria că Assange ar putea fi numit omul anului pentru că a făcut informaţiile secrete despre războaiele din Irak şi Afganistan mai accesibile publicului. Potrivit lui Assange, site-ul Wikileaks a publicat mai multe docmente secrete decât toată presa mondială la un loc.



×
Subiecte în articol: Julian Assange arest
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close