Antena 3 CNN Externe Julian Assange riscă să fie executat sau închis la Guantanamo dacă va fi extrădat în Suedia

Julian Assange riscă să fie executat sau închis la Guantanamo dacă va fi extrădat în Suedia

Julian Assange riscă să fie executat sau închis la Guantanamo dacă va fi extrădat în Suedia
Sursa foto: AFP / Mediafax foto
11 Ian 2011   •   19:49

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, ar putea fi executat sau încarcerat la Guantanamo, dacă va fi extrădat în Suedia. Acesta va fi argumentul avocaţilor săi la audierea care va avea loc luna viitoare, conform unor documente prezentate marţi, anunţă CNN.

Avocaţii lui Assange susţin că Marea Britanie nu îl poate extrăda fără a-i încălca drepturile omului.

"Riscul pedepsei cu moartea este unul real", au subliniat avocaţii. Aceştia au citat informaţii din presa britanică conform cărora politicenii republicani americani Mike Huckabee şi Sarah Palin au cerut ca Assange să fie executat.

De asemenea, avocaţii vor mai spune că procurorul suedez care a emis mandatul de arestare nu avea puterea de a face acest lucru. Apărătorii lui Assange sunt de părere că nu este normal să fie emis un mandat de arestare când un suspect este căutat doar pentru interogare.

Autorităţile suedeze cer extrădarea lui Assange în această ţară deoarece vor să îl audieze pe fondatorul site-ului Wikileaks în cadrul unei anchete pentru agresiune sexuală.

Julian Assange a negat acuzaţiile. El a fost eliberat sub cauţiune în timp ce luptă împotriva extrădării.

Cererea de extrădare către Suedia a lui Julian Assange va fi examinată de justiţia britanică la începutul lunii februarie. Până va fi luată o decizie cu privire la extrădarea sa, australianul va rămâne consemnat la domiciliu în Marea Britanie. El a petrecut câteva zile în închisoare pentru acuzaţiile de viol aduse de două suedeze.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close