Antena 3 Externe Julian Assange se teme pentru viaţa sa. "Au existat ameninţări"

Julian Assange se teme pentru viaţa sa. "Au existat ameninţări"

29 Aug 2015   •   18:05
Julian Assange se teme pentru viaţa sa. "Au existat ameninţări"

Fondatorul portalului WikiLeaks, Julian Assange, a mărturisit că se teme să nu fie asasinat dacă părăsește ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a adăpostit în 2012 pentru a împiedica extrădarea sa în Suedia pentru presupuse delicte sexuale, informează Agerpres.

În declarații acordate cotidianului britanic The Times și publicate sâmbătă, Assange a spus că nu a respirat aer curat și nici n-a văzut lumina soarelui în acești trei ani deoarece este periculos să părăsească ambasada.

"Și dacă stau pe balcon (de la ambasadă) declanșez probleme de securitate. Au existat amenințări cu bombă și de asasinat din partea mai multor persoane", a recunoscut Assange, care nu poate părăsi legația pentru că ar fi imediat reținut pentru a fi extrădat.

Poliția britanică a informat în iunie că, începând din anul 2012, paza clădirii ambasadei Republicii Ecuador din Knightsbridge, un cartier select din Londra, a costat bugetul Marii Britanii 11,1 milioane de lire sterline (15,42 milioane de euro).

Assange se teme că, dacă este extrădat în Suedia, va fi apoi predat Statelor Unite pentru că a publicat pe portalul său mii de telegrame diplomatice sensibile pentru autoritățile americane. El speră totuși că situația sa va fi clarificată în următorii doi ani. Procuratura suedeză a renunțat la o parte din acuzațiile aduse lui Assange, deoarece delictele de hărțuire sexuală pe care le-ar fi comis în 2010 s-au prescris. Mai exact, procuratura suedeză a abandonat acuzațiile minore aduse lui Assange, de abuz sexual și coerciție ilegală, în timp ce acuzația cea mai gravă, cea de viol, rămâne în vigoare până la 17 august 2020.

×
Subiecte în articol: Julian Assange amenintari cu moartea

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close