Antena 3 CNN Externe Jumătate din energia nucleară a Statelor Unite, generată de uraniu ce provine de la foste ogive atomice ruseşti

Jumătate din energia nucleară a Statelor Unite, generată de uraniu ce provine de la foste ogive atomice ruseşti

Jumătate din energia nucleară a Statelor Unite, generată de uraniu ce provine de la foste ogive atomice ruseşti
Sursa foto: Foto: wikipedia.rog
10 Oct 2013   •   17:18
Aproape jumătate din energia nucleară a Statelor Unite este generată în prezent de uraniul provenind de la 20.000 de focoase nucleare ruseşti dezactivate. Precizarea a fost făcută de un oficial ONU care a lăudat acest succes în domeniul dezarmării nucleare.

Potrivit AFP, acordul care permite utilizarea uraniului rusesc la iluminatul şi încălzirea a milioane de locuinţe americane se apropie de final, întrucât Moscova consideră că Washingtonul a beneficiat prea uşor de el.

Rose Gottemoeller, subsecretarul de Stat american însărcinat cu controlul armamentului, a declarat în Comisia ONU pentru Dezarmare că acest aranjament decurge din acordul din 1993 încheiat între foştii rivali din timpul Războiului Rece, o "reuşită majoră în domeniul neproliferării" în opinia sa.

Subsecretarul de Stat a mai precizat că ultima livrare de uraniu cumpărată de Statele Unite de la Rusia urmează să pornească de la Sankt Petersburg în noiembrie.

Uraniul slab îmbogăţit rezultat în urma procesului de degradare a uraniului de calitate militară "este trimis în Statele Unite, transformat în combustibil nuclear şi utilizat de aproape toate centralele nucleare americane în vederea generării a jumătate din energia nucleară" a ţării, a subliniat Gottemoeller.

În ultimii 15 ani, stocul de uraniu rusesc a furnizat 10% din electricitatea produsă în Statele Unite, a adăugat subsecretarul de Stat.

 

 

 

×
Subiecte în articol: energie nucleara
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close