Antena 3 CNN Externe JUNKO TABEI. Google celebrează 80 de ani de la nașterea lui JUNKO TABEI cu un Google Doodle special

JUNKO TABEI. Google celebrează 80 de ani de la nașterea lui JUNKO TABEI cu un Google Doodle special

JUNKO TABEI. Google celebrează 80 de ani de la nașterea lui JUNKO TABEI cu un Google Doodle special
22 Sep 2019   •   10:34

JUNKO TABEI. Google celebrează 80 de ani de la nașterea alpinistei JUNKO TABEI cu un Google Doodle special.

JUNKO TABEI a fost un alpinist japonez. A fost prima femeie care a ajuns pe culmea Muntelui Everest, situată în Nepal și prima femeie care a atins toate cele Șapte Vârfuri urcând cel mai înalt vârf de pe fiecare continent.

JUNKO TABEI Ishibashi Junko s-a născut în Miharu, Fukushima, a cincea fiică dintr-o familie de 7 copii.  Era considerată un copil fragil, slab, dar cu toate acestea, a început să urce la munte la vârsta de 10 ani, mergând într-o excursie de urcare la clasă pe Muntele Nasu. Deși era interesată să facă mai multe alpinism, familia ei nu avea suficienți bani pentru un hobby atât de scump, iar Tabei a făcut doar câteva urcări în anii de liceu.

JUNKO TABEI Din 1958 până în 1962, Tabei a studiat literatura și educația engleză la Universitatea pentru femei Showa, unde a fost membră a clubului de alpinism. La universitate, a întâlnit un grup de studenți care se aflau într-un club alpin, la care tânjea să se alăture. După absolvire, Tabei a format Clubul de escaladă pentru femei: Japonia (LCC) în 1969. Sloganul clubului a fost „Hai să mergem într-o expediție de peste mări de noi înșine” și a fost primul de acest fel în Japonia.

JUNKO TABEI Ulterior, Tabei a declarat că a fondat clubul ca urmare a modului în care a fost tratată de alpiniștii bărbați ai vremii; unii bărbați, de exemplu, au refuzat să urce cu ea, în timp ce alții credeau că este interesat doar să urce ca o modalitate de a găsi un soț. 

În acest timp, a urcat munți precum Muntele Fuji din Japonia și Matterhorn în Alpii Elvețieni. Până în 1972, Tabei era un alpinist recunoscut în Japonia.

JUNKO TABEI Expediția Everest din 1975

JUNKO TABEI Clubul ui Tabei conținea o echipă cunoscută sub numele de Japanese Women Everest Expedition (JWEE), condusă de Eiko Hisano, care ar încerca să urce pe Muntele Everest. JWEE conținea 15 membri, în mare parte femei care lucrează, inclusiv profesori, un programator de calculator și un consilier pentru minori. Două dintre ele, inclusiv Tabei, erau mame. După ce Tabei și Hiroko Hirakawa au ajuns cu succes pe Annapurna III la 19 mai 1970, LCC a decis să facă față Muntelui Everest. 

Tabei a ajutat să găsească sponsori pentru expediție, deși i s-a spus frecvent că femeile „ar trebui să crească copii în schimb.” Ea a putut să o obțină finanțare de ultimă oră de la ziarul Yomiuri Shimbun și Nippon Television, cu toate acestea tot grupul membrii mai trebuiau să plătească o sumă care era aproape egală cu salariul mediu al Japoniei. După o lungă perioadă de pregătire, echipa a început expediția la începutul anului 1975, când au călătorit la Kathmandu. Acestea au folosit același traseu pentru a urca muntele pe care Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay îl folosiseră în 1953. La începutul lunii mai, grupul tera în tabără la 6.300 de metri când o avalanșă a lovit locul. Femeile și ghizii lor au fost îngropate sub zăpadă. Tabei și-a pierdut cunoștința timp de aproximativ șase minute până când șerpașul ei a scos-o afară. La doisprezece zile după avalanșă, la 16 mai 1975, cu ghidul ei șerpaș, Ang Tsering, Tabei a devenit prima femeie care a ajuns la vârful Everestului. 

În urma realizării ei, Tabei a fos copleșită de atenție: a primit mesaje de la regele Nepalului și guvernul japonez, a fost realizată o miniserie televizată despre expediție.

sursa: wikipedia

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close