Antena 3 CNN Externe Jurassic Park în realitate: Crearea unui mamut în carne şi oase costă 10 milioane dolari

Jurassic Park în realitate: Crearea unui mamut în carne şi oase costă 10 milioane dolari

Jurassic Park în realitate: Crearea unui mamut în carne şi oase costă 10 milioane dolari
21 Noi 2008   •   15:42

Filmul Jurasic Park ar putea deveni realitate cât de curând. Oamenii de ştiinţă vorbesc pentru prima oară de vechea idee a resuscitării speciilor disparute ca şi cum aceasta ar putea fi o posibilitate realistică, apreciind că un mamut în carne, oase şi sânge ar putea costa doar circa 10 milioane de dolari.
Aceeaşi tehnologie ar putea fi aplicată pentru orice specie dispărută de la care se poate obţine păr, coarne, blană, şi care nu mai există de maximum 60.000 de ani, vârsta limită pentru ADN.
Deşi animalele din muzee nu vor prinde viaţă, aceste colecţii ar putea oferi materialul pentru a obţine ADN valabil ce poate fi decodat de noile generaţii de aparatură medicală.
Dacă genomul unei specii extincte poate fi reconstruit, biologii pot stabili exact diferenşele de ADN ale acesteia faţă de rudele cele mai apropriate. Există discuţii despre cum poate fi modificat ADN unui ovul de elefant astfel încât după fiecare modificare să se asemenea ADN-ului de mamut.
Apoi ar putea fi adus la viaţă de un elefant pe cale naturală. Aceeaşi metodă ar putea fi folosită şi pentru oamenii din Neanderthal, al cărui genom este aşteptat să fie recuperat curând, ceea ce ar pune însă şi probleme de etică privind modificarea ADN-ului uman.
O echipă de cercetători condusă de Stephan C. Schuster şi Webb Miller de Universitatea de stat din Pennsylvania a declarat că a recuperat o fracţiune mare din genomul unui mamut din păr. Mamuţii sunt rude ale elefanţilor din epoca glacială şi au fost vânaţi de oameni acum 22.000 de ani. Ei au dispărut din Siberia si America de Nord acum circa 10.000 de ani.
Doctorii în cauză au arătat că genele mamutului diferă în 400.000 de locuri de elefantul african.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mamut Siberia cercetatori oameni de stiinta
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close