Antena 3 CNN Externe Justin Trudeau a câştigat alegerile din Canada, dar nu a reușit să obțină majoritatea guvernamentală

Justin Trudeau a câştigat alegerile din Canada, dar nu a reușit să obțină majoritatea guvernamentală

Partidul Liberal al lui Justin Trudeau ar urma să câştige alegerile parlamentare din Canada, dar nu va reuşi să îşi atingă obiectivul de a avea o majoritate absolută.

Justin Trudeau a câştigat alegerile din Canada, dar nu a reușit să obțină majoritatea guvernamentală
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    21 Sep 2021   •   16:44

Primul-ministru canadian Justin Trudeau nu a reușit să obțină majoritatea guvernamentală pe care și-a dorit-o în urma alegerilor federale anticipate desfășurate luni.

Canada se va regăsi de mâine în aceeași situație ca la dizolvarea Parlamentului, cu un executiv minoritar.

Conform proiecţiilor, partidul de guvernământ a obţinut mai multe locuri decât opoziţia conservatoare, însă cele în jur de 155 de mandate prognozate se situează sub pragul de 170 care i-ar aduce o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Trudeau guvernează ţara cu aproape 38 de milioane de locuitori din 2015, dar în ultimii doi ani a condus un guvern minoritar.

În vârstă de 49 de ani, Trudeau a declanşat alegerile anticipate în urmă cu câteva săptămâni cu scopul de a obţine o majoritate absolută, încurajat fiind de succesul politicii sale în gestionarea pandemiei. 

Principalul său adversar, liderul Partidului Conservator, Erin O’Toole, a susținut că acesta nu era momentul potrivit pentru organizarea alegerilor, în timpul pandemiei, afirmând că acestea pun cetăţenii în pericol şi că sunt o risipă de resurse.

O’Toole a încercat să valorifice percepția că Trudeau, fiul unui fost prim-ministru canadian, este un elitist politic clasic liberal, care este mai interesat de propria ambiție politică care conduce țara.

„Am muncit cu toții mult în ultimele săptămâni și în ultimii ani și am ajuns atât de departe.

Să nu uităm de zilele întunecate care ne-au adus împreună, dar să privim și spre viitor și spre tot ce ne așteaptă și spre tot ce trebuie să construim împreună.

Viața politică nu e ușoară, vă mulțumesc pentru eforturile voastre”, a spus Justin Trudeau.

×
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close