Justiţia americană a restabilit mariajul homosexual în California

de G.S.    |    29 Iun 2013   •   09:45
Justiţia americană a restabilit mariajul homosexual în California Foto: Agerpres/Xinhua
O curte de apel federală americană a ridicat vineri cu efect imediat, suspendarea provizorie a celebrării căsătoriilor homosexuale în California, relatează AFP, conform Mediafax.
Această revenire urmează deciziei Curţii supreme a Statelor Unite, miercuri, de a respinge opozanţii uniunilor între persoane de acelaşi sex din acest stat.
În 2012, curtea de apel din San Francisco, a apreciat "anticonstituţională" Propunerea 8, de a interzice căsătoria homosexuală în California, autorizată pentru câteva luni în 2008.
Însă aceasta a însoţit decizia sa cu o suspendare a celebrării căsătoriilor, până la o eventuală decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite asupra acestui subiect.
Miercuri, Curtea supremă a apreciat că grupul de susţinători ai Proposition 8 care au prezentat dosarul nu au dreptul legal de a o face şi astfel a trimis dosarul jurisdicţilor californiene.
"Suspendarea (...) este ridicată cu efect imediat", scrie curtea de apel din al 9-lea circuit într-o ordonanţă publicată vineri pe site-ul său de Internet.
Căsătoriile se pot astfel relua fără întârziere iar cele două cupluri la originea plângerii împotriva Proposition 8 au anunţat că se vor căsători - unul la San Francisco, altul la Los Angeles - vineri seară.
Pe lângă capitala americană, Washington DC, alte 13 state americane au legalizat căsătoria homosexuală: California, Delaware, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New York, Rhode Island, Vermont şi Washington.
 

x close