Antena 3 CNN Externe Karzai doreşte scoaterea talibanilor de pe lista neagră a ONU

Karzai doreşte scoaterea talibanilor de pe lista neagră a ONU

Karzai doreşte scoaterea talibanilor de pe lista neagră a ONU
Sursa foto: hamid karzai
26 Ian 2010   •   21:50

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că va face presiuni ca numele talibanilor să fie scoase de pe lista neagră a ONU. Acesta a precizat că va face acest lucru la conferinţa care se deschide joi la Londra, unde speră să obţină sprijinul Occidentului pentru planul de a oferi bani şi slujbe luptătorilor talibani care depun armele.
"Voi face o declaraţie la conferinţa de la Londra pentru scoaterea numelor talibanilor de pe lista de sancţiuni a ONU," declara Karzai la Istanbul.
Ideea a fost întâmpinată anterior cu rezistenţă, dar "aşa cum discutăm astăzi, există o disponibilitate mai mare pentru a fi luată din nou în discuţie."
Acest pas este considerat primul din încercarea de a convinge militanţii să accepte discuţii de pace.s
Karzai doreşte să integreze luptători de rang inferior şi de mijloc în societate pentru a pune capăt insurgenţei, dar conducerea grupurile islamiste se opune negocierilor.
Comandantul militar al NATO s-a declarat şi el în favoarea negocierilor.

"Ca soldat, sentimentul meu personal este că au existat destule lupte," declara generalul amarican Stanley McChrystal. "Cred că o soluţie politică la conflicte este finalul inevitabil şi corect."
Karzai s-a aflat la Istanbul pentru discuţii cu preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari şi cu ai ţării gazdă. Este a patra rundă de negocieri între cei doi vecini mediată de Ankara din 2007, care doreşte ca Afganistan şi Pakistan sp mărească nivelul de cooperare contra insurgenţilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close