Antena 3 CNN Externe Karzai negociază cu grupurile militante

Karzai negociază cu grupurile militante

Karzai negociază cu grupurile militante
Sursa foto: karzai
23 Mar 2010   •   22:36

Preşedintele afgan Hamid Karzai s-a întâlnit cu delegaţi ai grupului militant numărul doi ca mărime din Afganistan şi analizează propunerile lor de paces, arăta purtătorul său de cuvânt.
Hezb-e-Islami este condus de Gulbuddin Hekmatyar, care este considerat terorist de SUA şi ONU. Ambele îl acuză de efectuarea de aatacuri alături de talibani şi de legături cu Al-Qaeda.
Karzai promovează discuţiile de pace în speranţa de a pune capăt insurgenţei talibane.
Hezb-e-Islami, cunoscut în anii 80 ca principală forţă de rezistenţă anti-sovietică, arăta că va organiza discuţii de pace cu guvernul lui Karzai doar după ce toate trupele străine vor părăsi Afganistan.
"O întâlnire între o delegaţie Hezb-e-Islami şi preşedinte a avut loc în urmă cu câteva zile," arăta purtătorul de cuvânt Waheed Omar.
"Ei au adus un plan de pace, o propunere pe care preşedintele o analizează" .
Totuşi, experţii cred că un acorde pace cu grupul nu va fi de o importanţă majoră, dar ar putea înlătura o piedică din scopul mai mare pentru a negocia cu mari jucători din spatele insurgenţei.
Purtătorul de cuvânt al Hezb-e-Islami, Haroon Zarghon, arăta că delegaţia a prezentat lui Karzai un document în 15 puncte despre care se speră să formeze baza pentru discuţiile de pace.
Din cele 15 puncte, "unul se referă la un calendar clar pentru retragerea forţelor străine şi altul la formarea unei administraţii interimare".

Antena3.ro

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close