Antena 3 CNN Externe Kerry şi Lavrov au bătut palma pentru un pact de încetare a focului în Siria

Kerry şi Lavrov au bătut palma pentru un pact de încetare a focului în Siria

Kerry şi Lavrov au bătut palma pentru un pact de încetare a focului în Siria
13 Ian 2014   •   15:34

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat, luni, că a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, posibilitatea unei încetări "organizate" a focului în Siria, după întâlnirea pe care cei doi lideri au avut-o la Paris.

"Am discutat astăzi despre posibilitatea de a încuraja un acord de încetare a focului. Este foarte posibil ca o astfel de înţelegere să fie pusă în practică în zona oraşului Alep", a spus Kerry într-o conferinţă de presă comună.

La rândul său, reprezentantul diplomaţiei de la Moscova a adăugat că Iranul şi Arabia Saudită ar trebui să participe la conferinţa Geneva II referitoare la situaţia din Siria, programată pentru ziua de 22 ianuarie.
Şeful diplomaţiei de la Washington a precizat că Iranul este "binevenit" la masa negocierilor dacă va fi de acord cu o tranziţie a puterii în Siria, inclusiv îndepărtarea lui Assad, concluzie la care s-a ajuns la precedenta întâlnire, Geneva I.

Aşa cum declară Kerry, s-a discutat şi posibilitatea ca preşedintele de la Damasc să deschidă coridoare de acces umanitare, în ţara care intră deja în al treilea an de război civil. Oficialul american a mai spus că Assad ar fi dispus să deschidă accesul zonei aflată sub asediu, din suburbia Damascului, Ghouta.

Între timp, în Siria celulele active Al Qaeda şi militanţii Levant au executat zeci de rivali islamişti doar în ultimele două zile, în provincia Raqqa, relatează Reuters.

×
Subiecte în articol: John Kerry Serghei Lavrov
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close