Antena 3 CNN Externe Kievul a anunțat când îi va alunga pe ruși din Herson

Kievul a anunțat când îi va alunga pe ruși din Herson

Regiunea Herson din în sudul Ucrainei va fi eliberată definitiv de sub ocupația forțelor ruse până în septembrie, anul acesta.

Kievul a anunțat când îi va alunga pe ruși din Herson
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2022   •   18:02

Estimarea aparține lui Serghei Hlan, reprezentantul administrației militare ucrainene din Herson.

"Putem spune că regiunea Herson va fi definitiv eliberată până în septembrie și că toate planurile ocupanților ruși vor eșua", a declarat Hlan într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

Potrivit acestuia, armata ucraineană a început să câștige teren în ultimele săptămâni în regiune, cu ajutorul armamentului livrat de țările occidentale.

"Putem vorbi de o răsturnare a situației pe teren. În cursul operațiunilor recente, forțele armate ucrainene sunt cele care au avut avantajul. Armata noastră avansează progresiv, trecem de la faza defensivă la o contraofensivă", a susținut Hlan.

Rușii au preluat controlul la Herson pe 3 martie. 

A fost primul mare oraș care ceda ofensivei Moscovei după începerea invaziei ruse în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Zelenski: "Avansăm pas cu pas spre Herson"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține, la rândul său, că forțele armate ale Kievului avansează "pas cu pas" spre Herson.

Sâmbătă, oficiali ai Apărării din Marea Britanie au relatat despre lupte grele în apropierea acestui obiectiv.

Conform evaluării acestor oficiali, avansul ucrainean arată că liniile de aprovizionare rusești la vest de Nipru sunt din ce în ce mai expuse riscurilor.

La începutul acestei luni, vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk i-a îndemnat pe locuitorii din Herson să evacueze orașul cât mai curând posibil, pentru a evita să rămână captivi în timpul contraofensivei Kievului.

Sâmbătă, un tir de artilerie a lovit podul Darivski peste Nipru.

Consilier al lui Zelenski: "1.000 de ruși, încercuiți la Herson"

Marți, ucrainenii au tras cu artilerie furnizată de SUA asupra podului Antonovski din Herson - unul dintre cele două puncte de trecere controlate de Rusia.

Adjunctul șefului administrației impuse de ruși în oraș declarat pentru agenția TASS că, dacă loviturile ucrainene continuă, podul s-ar putea prăbuși.

Între timp, un consilier al lui Zelenski a susținut că aproximativ 1.000 de soldați ruși au fost încercuiți de forțele ucrainene în Herson.

Potrivit lui Oleksii Arestovici, rușii au fost prinși într-o "încercuire tactică" în apropierea satului Vîsokopillea din regiunea Herson.

BBC precizează că nu a verificat în mod independent această afirmație.

Foto: militari ucraineni verificându-și armamentul de artilerie în apropiere de linia frontului, în regiunea Herson, 15 iulie 2022

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close