Antena 3 CNN Externe Kiev. Comisia parlamentară recomandă respingerea prelungirii prezenţei militare ruse

Kiev. Comisia parlamentară recomandă respingerea prelungirii prezenţei militare ruse

Kiev. Comisia parlamentară recomandă respingerea prelungirii prezenţei militare ruse
Sursa foto: nava rusia
27 Apr 2010   •   22:43

Comisia parlamentară ucraineană pentru afaceri internaţionale a recomandat Radei Supreme să nu ratifice noul acord cu Rusia de prelungire a flotei de la Marea Neagră în baza din Crimea.
Acordul, semnat de preşedinţii ruşi şi ucraineni la 21 aprilie, extinde chiria bazei ruse din portul Sevastopol pentru încă 25 de ani, după ce actualul contract de chirie expiră în 2017.
Vicepreşedintele camerei, Mikola Tomenko, din partea partidului fostului premier Iulia Timoşenko, preciza că forul parlamentar "a decis să nu susţină acest acord" pe motiv că este în conflict cu Constituţia ucraineană.
Acesta arăta că se consideră că acordul ar trebui trimis Curţii Constituţionale pentru a fi analizată dacă respectă articolul 17 ce interzice explicit desfăşurarea de baze militare străine pe pământ ucrainean.
El arăta că 10 din 14 membri ai comisiei au fost prezenţi la şedinţă, iar opt au votat împotriva acordului.
Ucraina a semnat acordul, pe care opoziţia l-a calificat "act de trădare," în schimbul unei reducere de 30 procente pentru gazul rusesc importat.,
Oleh Liaşko, parlamentar al Blocului Iulia Timoşenko, consideră că ratificarea ar putea duce la un referendum în Crimea, cu majoritatea sa a populaţiei vorbitoare de rusă, să se separe de Ucraina şi să alipească Rusiei.
De asemenea opoziţia ucraineană aprecia anterior că prelungirea prezenţei militare ruse în ţară va cere amendamente la Constituţie şi un referendum naţional.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: baza militara Flota rusã
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close