Antena 3 CNN Externe Kiev. Peste 2.000 de ucraineni participă la un protest împotriva regimului

Kiev. Peste 2.000 de ucraineni participă la un protest împotriva regimului

Kiev. Peste 2.000 de ucraineni participă la un protest împotriva regimului
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
12 Mai 2012   •   13:30

Peste 2.000 de ucraineni au participat sâmbătă la un congres al opoziţiei în aer liber, la Kiev, pentru a protesta faţă de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici şi a cere eliberarea opozanţilor aflaţi în detenţie, în special a fostului premier Iulia Timoşenko, conform AFP.
   
Manifestanţii s-au reunit într-o piaţă din centrul oraşului la apelul mai multor partide de opoziţie, printre care şi cel al Iuliei Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare şi a fost transferată săptămâna aceasta din penitenciar la spital, din cauză că suferă de hernie de disc.
   
"Libertate pentru Ucraina! Libertate pentru Iulia!", a scandat Olaksandr Turcinov, vicepreşedintele partidului opozantei.
   
Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier, a citit un mesaj redactat de mama sa, în care aceasta prezintă un proiect de reforme politice menite să democratizeze ţara.
   
Lideri ai opoziţiei au dezvăluit un plan de acţiune comun în vederea legislativelor de la 28 octombrie, considerate de Occident un test pentru puterea ucraineană, aspru criticată pentru regresul democraţiei în această fostă republică sovietică.
   
"Principala noastră preocupare (după legislative) trebuie să fie eliberarea deţinuţilor politici, între care Timoşenko" şi fostul său ministru de Interne Iuri Luţenko, a afirmat un deputat, Viaceslav Kirilenko.
   
"Această putere nu mai poate conduce ţara", a insistat Turcinov. "Trebuie să-i retragem puterea lui Ianukovici (...) şi să repunem Ucraina pe calea europeană", a adăugat el.
   
Cazul Iuliei Timoşenko a generat o gravă criză în relaţiile dintre Kiev şi Uniunea Europeană, care apreciază că acesta are motivaţii politice.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close