Antena 3 CNN Externe Kim Jong-un îşi consolidează puterea asupra armatei. Liderul Coreei de Nord a primit titlul de mareşal

Kim Jong-un îşi consolidează puterea asupra armatei. Liderul Coreei de Nord a primit titlul de mareşal

Kim Jong-un îşi consolidează puterea asupra armatei. Liderul Coreei de Nord a primit titlul de mareşal
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Iul 2012   •   07:55

Tânărul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a primit titlul de "mareşal", informează agenţia oficială KCNA, citată de AFP. Acest anunţ arată că tânărul, în vârstă de până în 30 de ani, îşi consolidează puterea.

 Acelaşi titlu era deţinut şi de tatăl său, Kim Jong-il, căruia Kim Jong-un i-a urmat la putere în decembrie 2011.

Comandantul puternicei armate nord-coreene a fost eliberat din funcţii duminică. Demiterea acestuia a surprins Phenianul. Ri Yong-ho era considerat unul dintre actorii-cheie ai regimului comunist.  El a fost demis din toate funcţiile, inclusiv cea de comandant al armatei, "din motive de sănătate".

Anunţul demiterii, neobişnuit din partea uneia dintre cele mai "secretoase" şi închise ţări din lume, demonstrează că Kim Jong-un îşi consolidează controlul asupra militarilor.

Armata nord-coreeană este a patra din lume ca efective, cu 1,2 milioane de militari. Ea a beneficiat de o creştere considerabilă a rolului acordat în timpul lui Kim Jong-il, prin doctrina "Songun" (armata mai întâi).

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un Kim Jong-Il
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close