Antena 3 CNN Externe Kîrgîzstanul ridică restricţiile de circulaţie din sudul ţării, cu o zi înainte de referendum

Kîrgîzstanul ridică restricţiile de circulaţie din sudul ţării, cu o zi înainte de referendum

Kîrgîzstanul ridică restricţiile de circulaţie din sudul ţării, cu o zi înainte de referendum
26 Iun 2010   •   16:00

Kîrgîzstanul a ridicat sâmbătă restricţiile de circulaţie instaurate în sudul ţării în urma recentelor violenţe interetnice, o măsură anunţată cu o zi înainte de referendumul constituţional considerat vital de Guvernul provizoriu, relatează AFP.

"Locuitorii ne-au cerut să menţinem restricţiile de circulaţie, dar am decis să analizăm această problemă în funcţie de situaţia de după referendum", a declarat ministrul adjunct de Interne, Baktibek Alimbekov, după anunţul ridicării restricţiilor la postul naţional de televiziune. Totuşi, filtrele de securitate au fost menţinute în oraş şi în regiune, iar forţele de ordine au fost suplimentate în unele zone, a adăugat el.

Duminică, alegătorii din Kîrgîzstan sunt chemaţi să se pronunţe asupra noii Constituţii, al cărei principal amendament diminuează în mod considerabil competenţele preşedintelui în beneficiul Parlamentului pentru a se evita pe viitor ca puterea să fie concentrată în mâinile unei singure persoane.

Restricţiile de circulaţie au fost impuse în regiunea Oş după violenţele dintre kîrgîzi şi minoritatea uzbekă, la jumătatea lui iunie, soldate cu 264 de morţi, potrivit bilanţului oficial, dar care ar putea atinge în realitate 2.000 de victime, potrivit autorităţilor interimare.

Aceste confruntări sunt cele mai violente de la revolta populară din aprilie, soldată cu 87 de morţi, în urma căreia a fost înlăturat de la putere preşedintele Kurmanbek Bakiev.

Totodată, Senatul Statelor Unite s-a pronunţat vineri asupra demarării unei anchete "complete şi echitabile" asupra violenţelor din această lună, cerând părţilor să se abţină de orice acţiune violentă.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate de senatori, cere şi trimiterea unor ajutoare civile persoanelor strămutate sau celor rănite în aceste violenţe, în special din rândul comunităţii uzbece din apropierea frontierei dintre Kîrgîzstan şi Uzbekistan.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close