Antena 3 CNN Externe Serviciile ucrainene au aflat ce pune Moscova la cale, după eșecul invaziei totale | Kievul pregătește un război de gherilă

Serviciile ucrainene au aflat ce pune Moscova la cale, după eșecul invaziei totale | Kievul pregătește un război de gherilă

Rusia încearcă să rupă Ucraina în două și să creeze o regiune sub controlul Moscovei.

Serviciile ucrainene au aflat ce pune Moscova la cale, după eșecul invaziei totale | Kievul pregătește un război de gherilă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Mar 2022   •   14:56

Această schimbare de plan vine în urma eșecului trupelor ruse de a cuceri întreaga țară, după 31 de zile de război, spune Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații de la Kiev.

Rusia caută să impună în Ucraina "modelul Coreei de Nord și de Sud", a estimat Budanov, citat de Reuters.

El arată că, în prezent, prioritățile lui Vladimir Putin sunt estul și sudul Ucrainei, după ce ofensiva rusă a stagnat în mare măsură.

Dacă va reuși să conecteze teritoriile respective sub control rus, Putin ar putea încerca apoi să impună o linie de demarcație între acea zonă și restul țării, la fel ca linia de demarcație între Coreea de Nord și Coreea de Sud, a anticipat oficialul ucrainean, adăugând că forțele de apărare vor lansa curând "un război de gherilă" în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

În paralel, șeful separatiștilor pro-ruși din Lugansk, Leonid Pasecinik, a spus că populația acestei așa-zise republici populare va fi chemată să decidă prin referendum alipirea la Rusia.

"Cred că într-un viitor apropiat va avea loc  un referendum pe teritoriul republicii, în cadrul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituțional absolut și își va exprima opinia cu privire la aderarea la Federația Rusă", a declarat Pasecinik, fără a oferi detalii cu privire la o posibilă dată a referendumului.

În luna februarie, cu trei zile înainte de invazia în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.

În 2014, peninsula Crimeea, invadată de Rusia ca răspuns la revoltele pro-occident de la Kiev, a fost anexată în urma unui referendum pe care cele mai multe dintre statele lumii nu l-au recunoscut.

Rusia anunță că își concentrează operațiunile în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a transmis, vineri, că prima fază a operațiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată.

Serghei Ruțkoi, adjunctul șefului Statului Major al armatei ruse, a spus că trupele Moscovei se vor concentra pe ''eliberarea'' completă a regiunii estice Donbas, care include provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

''Principalele obiective ale primei faze a operațiunii au fost, în general, îndeplinite. Potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Ucrainei a fost diminuat considerabil, ceea ce, subliniez încă o dată, face posibil să ne concentrăm pe îndeplinirea obiectivului de bază, eliberarea Donbas-ului'', a declarat Ruțkoi.

Potrivit oficialului militar rus, separatiștii pro-Moscova controlează în prezent 93% din provincia Lugansk şi 54% din provincia Doneţk.

Ruțkoi a recunoscut că armata rusă a avut în vedere două scenarii operaționale: primul implica o operațiune limitată la Donbas iar al doilea, o operațiune în toată Ucraina, aceasta din urmă fiind opțiunea finală în invazia declanșată pe 24 februarie.

De atunci, trupele ruse au încercat, fără succes, să realizeze o încercuire a Kievului, lovindu-se de rezistența înverșunată a armatei ucrainene.

Mai mult, în urma contraatacurilor ucrainene din ultimele zile, trupele ruse au fost nevoite să se replieze din unele sectoare din jurul capitalei şi să adopte poziții defensive.

Blocajul ofensivei în majoritatea orașelor mari, pierderile semnificative și dificultățile în ceea ce privește comunicațiile, coordonarea acțiunilor și aprovizionarea sunt realități care ar justifica focalizarea eforturilor pe Donbas, în locul invaziei totale.

Foto: punct de control al separatiștilor pro-ruși la Kremenevka, în provincia ucraineană Donețk

×
Subiecte în articol: Kirilo Budanov Donbas Moscova
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close