Antena 3 Externe Kofi Annan: Un eşec al reuniunii de la Geneva ar face ireversibilă spirala violenţelor din Siria

Kofi Annan: Un eşec al reuniunii de la Geneva ar face ireversibilă spirala violenţelor din Siria

de G.S.    |    30 Iun 2012   •   12:43
Kofi Annan: Un eşec al reuniunii de la Geneva ar face ireversibilă spirala violenţelor din Siria
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Un eşec al reuniunii de la Geneva pe tema Siriei ar face "ireversibilă" spirala violenţelor, avertizează emisarul internaţional Kofi Annan, în timp ce Marea Britanie acuză Rusia şi China că blochează un acord în sensul iniţierii tranziţiei democratice la Damasc, relatează AFP.
   
"Dacă toţi participanţii la reuniunea de la Geneva sunt pregătiţi să acţioneze în consecinţă, putem opri violenţele şi putem merge pe calea păcii", a decalarat Annan înaintea reuniunii din Elveţia.
   
"În cazul eşecului negocierilor, spirala violenţelor va continua şi ar putea deveni, în curând, ireversibilă", adaugă Annan.
   
"Este momentul ca cei care exercită influenţă asupra părţilor şi toţi cei care asumă responsabilităţi faţă de pacea şi securitatea internaţională să acţioneze activ în sensul păcii", a spus Annan, citat de ziarul Le Temps.
   
Obiectivele Grupului de acţiune pentru Siria sunt "identificarea etapelor şi măsurilor pentru aplicarea completă a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2.042 şi 2.043 ale Consiliului de Securitate ONU, inclusiv încetarea imediată a violenţelor sub toate formele", a insistat Annan.
   
În cele peste 15 luni de revolte, acţiuni de reprimare şi conflicte armate, bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 15.800 de morţi, majoritatea civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
   
În acelaşi timp, ministrul britanic de Externe, William Hague, a atras atenţia că un acord privind tranziţia spre democraţie în Siria rămâne incert, din cauza opoziţiei exercitate de Rusia şi China. ţările europene, statele arabe şi Statele Unite sunt de acord cu iniţierea tranziţiei politice la Damasc, dar China şi Rusia se opun.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close