Antena 3 CNN Externe Kommersant: Rusia caută reintegrarea paşnică a Republicii Moldova

Kommersant: Rusia caută reintegrarea paşnică a Republicii Moldova

Kommersant: Rusia caută reintegrarea paşnică a Republicii Moldova
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Oct 2011   •   15:45
Liderul Transnistriei, Igor Smirnov, reprezintă un obstacol pentru proiectul ambiţios al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, care caută reintegrarea paşnică a Republicii Moldova şi instaurarea statutului de ţară neutră, comentează publicaţia Kommersant.

Conform publicaţiei ruse, Moscova impune un embargo asupra importurilor de băuturi acoolice produse de Tiraspol din cauza neputinţei sale de a influenţa politica din Transnistria.

Aceste acţiuni au loc pe fondul nemulţumirilor Kremlinului legate de dorinţa lui Igor Smirnov de a participa la „alegerile prezidenţiale” din Transnistria.

Kommersant scrie în acest context despre încercările Moscovei de a-l „pensiona” pe Igor Smirnov, responsabil fiind Seghei Vinokurov.

În primă fază, Moscova a încercat să-l convingă pe liderul de la Tiraspol să plece cu garanţia păstrării afacerilor personale. Când oficialii ruşi au înţeles că negocierile nu au rezultat, au încercat să-l influenţeze psihologic prin urmărirea modului în care sunt cheltuite fondurile trimise de Moscova, dar nici metoda asta nu a dat rezultate.

Astfel, Rusia a trecut la sancţiuni. „Metodele economice aplicate cu succes asupra vecinilor ar putea fi dureroase pentru Tiraspol”, scrie publicaţia, referindu-se la informaţiile potrivit cărora Rusia ar putea interzice importul de băuturi alcoolice din Transnistria.

Totuşi, măsura ar putea să nu aibă efectele dorite. Moscova nu mai este capabilă să influenţeze Tiraspolul, iar candidatul opozant, susţinut de Moscova, Anatoli Kaminski, nu se bucură de o mare popularitate în comparaţie cu Igor Smirnov.



×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close