Antena 3 CNN Externe ”Sunt Kosta Kecmanovic și am ucis mai mulți oameni!” Cine este elevul care a semănat teroare în Belgrad | Fiul unui renumit medic

”Sunt Kosta Kecmanovic și am ucis mai mulți oameni!” Cine este elevul care a semănat teroare în Belgrad | Fiul unui renumit medic

Kosta Kecmanovic a ucis opt copii și un gardian și nu are nici măcar 14 ani. Ieri dimineață, la zece minute după ora 8, ucigașul de copii din Belgrad a intrat în școala lui și a comis un adevărat masacru.

”Sunt Kosta Kecmanovic și am ucis mai mulți oameni!” Cine este elevul care a semănat teroare în Belgrad | Fiul unui renumit medic
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    04 Mai 2023   •   08:52

Școala Vladislav Ribnikar, din districtul Vrakar, este ”una dintre cele mai bune școli din țară”, potrivit premierului sârb, Aleksandar Vucic.  

Kosta Kecmanovic a planificat totul pe o foaie A4. Fiu de medic și de funcționar public, a luat de acasă cele două pistoale deținute de tatăl lui și păstrate într-un seif. Avea parola. Și-a pus în rucsac cinci reviste și a pornit spre școală. Pe foaie notase tot ce urma să facă. Cu o hartă a sălilor de clasă pe care urma să le traverseze pentru a ucide. 

Foaia A4 a masacrului 

Pe foaia A4 indicase primul etaj și lista claselor de-a lungul coridorului. Cu ținte spre care să tragă. Au fost numite „ținte care trebuie eliminate mai întâi”. Și lista era exactă: VII-2, VII-3, VII-4. Șeful poliției din Belgrad, Veselin Milic, i-a descris călătoria: „Sala de istorie era lângă intrarea școlii. Clasa lui a avut această materie ca prima lor lecție a zilei. Imediat ce a ajuns, tânărul a împușcat paznicul. Apoi s-a întors către copii”.  

Părinții au fost arestați. El, nepedepsit, va ajunge într-o clinică de psihiatrie. Vecinii îl descriu pe Kosta Kecmanovic ca pe un băiat introvertit și tăcut, scrie news.italy24.press.  

O familie bogată și respectabilă 

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a spus că elevul provine dintr-o familie bogată și respectabilă și că tatăl său este medic și profesor. „Am auzit și citit diverse relatări conform cărora băiatul și părinții lui au probleme materiale grave, chiar și de supraviețuire. Dar opusul este adevărat. Aceștia sunt oameni bogați, ca majoritatea părinților elevilor școlii”, a spus Vucic într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, cei care frecventează școala unde s-a întâmplat masacrul sunt băieți ai căror părinți câștigă nu mai puțin de 300.000 de dinari pe lună (echivalent cu aproximativ 2.500 de euro). 

Salariul mediu în Serbia este în prezent în jur de 80.000 de dinari (aproximativ 650 de euro).  

Școala primară Vladislav Ribnikar, unde au fost uciși opt elevi și un agent de securitate, alți șase elevi și un profesor fiind răniți, este situată în cartierul Vracar, în centrul Belgradului, o zonă rezidențială elegantă a capitalei sârbe, chiar lângă sediul mai multor ambasade și domiciliul a numeroși diplomați și oameni de afaceri. 

Masacrul, planificat înainte cu o lună 

Veselin Milić, șeful Departamentului de Poliție din Belgrad, a spus că studentul a sunat la poliție imediat după masacru și a spus: ”Sunt Kosta Kecmanović” și a raportat că a împușcat mai multe persoane. Băiatul nu a menționat motivele gestului său, scrie B92.net

Elevii uciși, șase fete și un băiat, aveau toți între 12 și 14 ani. Investigațiile inițiale au evidențiat faptul că băiatul plănuia masacrul de cel puțin o lună. Deținea o hartă a școlii și o listă a elevilor care urmau să fie uciși. Întotdeauna fusese considerat un băiat harnic, educat și ambițios, pasionat de astrofizică și sport, cu preferințe pentru karate și baschet.   

Un părinte sârb a scris pe Twitter că băiatul s-a simțit agresat. Și că numele scrise pe foaia A4 erau cele ale copiilor care l-au umilit. Povestea a fost dezmințită de poliție. Dar Kecmanovic ceruse totuși să fie mutat din acea clasă. Conform presei sârbe, unii copii s-ar fi bucurat de asta.  

Din ianuarie până în ziua atacului, el și tatăl său au mers de două ori la poligon.  

Guvernul de la Belgrad a proclamat trei zile de doliu național, între 5 și 7 mai.  

×
Subiecte în articol: Kosta Kecmanovic
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close