Antena 3 CNN Externe Kremlinul face lumină în privința unei întâlniri Putin - Zelenski

Kremlinul face lumină în privința unei întâlniri Putin - Zelenski

Președinția rusă a comentat, luni, asupra posibilității unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Kremlinul face lumină în privința unei întâlniri Putin - Zelenski
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2022   •   15:31

Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorului de cuvânt al președintelui rus, în prezent nu există nicio bază pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc.

Precizarea vine în contextul în care negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.

"Delegația ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum. În ceea ce privește o întâlnire între președinții Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegațiile își vor fi făcut toate temele. Această condiție lipsește, așa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire", a detaliat Peskov.

Duminică, președintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali dacă Moscova va merge înainte cu organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia a zonelor ucrainene ocupate.

Moscova: "Referendumurile sunt ale locuitorilor, nu ale Rusiei"

"Problema este că acestea sunt planurile locuitorilor din regiune. Nu noi organizăm aceste referendumuri. Aici, evident, este necesar să înțelegem cui îi adresează Zelenski această declarație: cetățenilor Ucrainei din regiunile menționate sau cetățenilor Rusiei?", a reacționat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Șeful administrației regionale din Zaporojie, Evgheni Baliţki, numit de forțele ruse, a semnat luni un decret care prevede organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, conform agenției ruse RIA Novosti.

Anterior, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a indicat că membri ai partidului de guvernământ "Rusia Unită" al lui Putin au fost trimiși în teritoriile ocupate din Ucraina pentru a pregăti așa-numitele "referendumuri" de anexare.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate.

Consilier prezidențial ucrainean: "Rusia nu vrea negocieri, ci să-și securizeze teritoriile ocupate"

După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire față în față între delegațiile celor două părți.

După acea dată, discuțiile au continuat o perioadă sub formă de videoconferință, dar fără progrese.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, "înaintea oricăror negocieri, armata rusă trebuie alungată din toate teritoriile ucrainene pe care le ocupă".

Podoliak a estimat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, Moscova îşi va continua provocările în Transnistria, în Georgia şi în nordul Kazahstanului.

Oficialul ucrainean crede că, la ora actuală Kremlinul nu-și dorește cu adevărat negocieri, fiind interesat în primul rând să-şi securizeze teritoriile ocupate în regiunile Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close