Antena 3 CNN Externe La un an de la dezastrul din Japonia, zeci de mii de oameni din întreaga lume cer închiderea imediată a centralelor nucleare

La un an de la dezastrul din Japonia, zeci de mii de oameni din întreaga lume cer închiderea imediată a centralelor nucleare

La un an de la dezastrul din Japonia, zeci de mii de oameni din întreaga lume cer închiderea imediată a centralelor nucleare
Sursa foto: Foto: indymedia.org.au
12 Mar 2012   •   10:12

Zeci de mii de persoane care se opun energiei nucleare au manifestat duminică în toată lumea, la un an după catastrofa de la centrala atomică Fukushima, din Japonia, relatează AFP.
   
În Germania, ţară care a decis să renunţe progresiv la energia nucleară, aproape 50.000 de persoane au protestat în şase regiuni.

"Fukushima ne avertizează: trebuie închise centralele acum!", scandau manifestanţii.
   
Aproximativ 24.000 de manifestanţi au format, în cursul serii, un lanţ uman pe aproape 80 de kilometri, ţinând torţe în mâini, în regiunea Braunschweig (nord). Circa 3.000 de persoane au încercuit centrala de la Brokdorf (nord), potrivit organizatorilor. Acţiuni de protest au avut de asemenea loc în apropierea reactoarelor de la Gundremmingen (sud), Neckarwestheim (sud) şi Grohnde (nord).
   
În Franţa, ţara care depinde cel mai mult din lume de energia nucleară, ce reprezintă 75 la sută din electricitatea produsă, un lanţ uman a adunat 60.000 de persoane, potrivit organizatorilor, sau 31.300 conform forţelor de ordine.
   
Veniţi din Germania, Elveţia, Belgia şi din toată Franţa, manifestanţii s-au întins pe cei 230 de kilometri care separă Lyon (centru-est) de Avignon (sud), de-a lungul văii Ronului, în regiunea cea mai nuclearizată din Europa, cu 14 reactoare.
   
Circa 5.000 de militanţi antinucleari au defilat mai mult de o oră în zona centralei nucleare din Muhleberg, în vestul Elveţiei, pentru a cere "oprirea imediată a centralelor din Muhleberg şi Beznau".
     
În Spania, sute de manifestanţi s-au adunat în apopierea centralei de la Garona, în nordul ţării, pentru a cere închiderea acesteia. Guvernul tocmai a decis prelungirea cu cinci ani a exploatării acestei centrale, cea mai veche din ţară.
   
În Australia, aproximativ 500 de manifestanţi împotriva energiei nucleare s-au adunat în apropierea sediilor grupurilor miniere BHP Billiton şi Rio Tinto din Melbourne, la iniţiativa unei asociaţii de expatriaţi japonezi, numită "Japonezii pentru pace".
   
"Este foarte important pentru noi să comemorăm această zi, pentru ca australienii să îşi amintească ce s-a întâmplat la Fukushima şi de rolul Australiei ca furnizor important de uraniu al Japoniei, inclusiv pentru reactoarele de la Fukushima", a declarat un organizator, Kazuyo Preston.
   
Australia nu este putere nucleară, dar este al treilea producător de uraniu din lume, după Kazahstan şi Canada.
   
În Taiwan, 5.000 de manifestanţi au defilat pe străzi la Taipei pentru a cere închiderea a trei centrale nucleare "cât mai curând posibil", pe această insulă afectată frecvent de cutremure puternice.
   
La 11 martie 2011, un accident nuclear major s-a produs la centrala Fukushima după un cutremur puternic urmat de un tsunami.  Peste 19.000 de persoane  au căzut victime catastrofei din  nord-estul Japoniei.

×
Subiecte în articol: Elvetia Germania Franta
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close