Antena 3 CNN Externe La un pas de DEZASTRU: Un crucişător american a evitat COLIZIUNEA cu o navă chineză amfibie

La un pas de DEZASTRU: Un crucişător american a evitat COLIZIUNEA cu o navă chineză amfibie

La un pas de DEZASTRU: Un crucişător american a evitat COLIZIUNEA cu o navă chineză amfibie
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
14 Dec 2013   •   10:39
O navă aparţinând Marinei chineze s-a apropiat periculos de mult de o navă americană de război, săptămna trecută, în Marea Chinei, evitând în ultimul moment un incident, în contextul unor tensiuni între Beijing şi Washington, au anunţat oficiali de la Pentagon vineri, relatează AFP, conform Mediafax.
USS Cowpens, un crucişător lansator de rachete, a fost nevoit să efectueze manevre pentru a evita să intre în coliziune cu nava chineză, care i-a tăiat calea, după care s-a oprit, potrivit unor ofiţeri din cadrul forţelor navale şi unor oficiali în domeniul Apărării.
Nava chineză s-a apropiat la mai puţin de 500 de metri de cea americană, a anunţat sub protecţia anonimatului un oficial din cadrul Pentagonului.
"Acest episod a avut loc în apele internaţionale, în Marea Chinei de Sud, pe 5 decembrie", a precizat el într-un e-mail trimis AFP.
"Până la urmă a avut loc o comunicare eficientă între echipajele american şi chinez, iar cele două vase au efectuat manevre astfel încât să fie asigurată o trecere în deplină securitate", a subliniat el.
USS Cowpens se afla "în zona" noului portavion chinez Liaoning în momentul în care s-a produs incidentul, a adăugat oficialul.
Episodul s-a încheiat cu bine, însă subliniază tensiunile actuale dintre Statele Unite şi China după ce Beijingul a instituit în mod unilateral, pe 23 noiembrie, o zonă aeriană de identificare (ZAI) asupra unei vaste porţiuni din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan. Aceasta înglobează un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.
Statele Unite au îndemnat China să renunţe la această zonă controversată. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zonă, semnalând astfel că refuză să o recunoască.
"Oficialii americani au fost clari în ceea ce priveşte angajamentul nostru de a dezvolta o relaţie militară stabilă şi continuă cu China", a spus oficialul de la Pentagon.
"O comunicare continuă şi încrederea atenuează riscul producerii unor incidente, un lucru atât în interesul Statelor Unite, cât şi al Chinei", a apreciat el.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close