Antena 3 CNN Externe La Vatican încep urzelile pentru alegerea unui nou conducător. Cardinalii Bisericii, convocaţi în "congregaţia generală"

La Vatican încep urzelile pentru alegerea unui nou conducător. Cardinalii Bisericii, convocaţi în "congregaţia generală"

La Vatican încep urzelile pentru alegerea unui nou conducător. Cardinalii Bisericii, convocaţi în "congregaţia generală"
de O.P.    |    04 Mar 2013   •   06:15

La Vatican încep astăzi întrunirile oficiale ale cardinalilor pentru alegerii unui nou Papă. Se doreşte ca procesul electoral să se încheie săptămâna viitoare, astfel încât viitorul suveran pontif să fie instalat la timp pentru a conduce ceremoniile Paştelui Catolic. Până atunci, Roma a trăit prima duminică fără tradiţionala binecuvântare papală din piaţa Sfântul Petru.

Cardinalii bisericii catolice sunt convocaţi în "congregaţie generală", pentru a pregăti alegerea Papei. La întruniri participă toţi cardinalii prezenţi la Roma, inclusiv cei trecuţi de 80 de ani, care nu mai pot vota în Conclavul pentru desemnarea Papei.

Congregaţiile vor stabili data Conclavului dar, mai important, le vor permite cardinalilor să evalueze posibilii candidaţi la scaunul pontifical. Prin tradiţie, prelaţii nu îşi declară preferinţele pentru un candidat sau altul.

S-a spus că viitorul Papă ar trebui să vină din afara Europei, dar nici acest lucru nu este sigur.

Viitorul Papă are de soluţionat mai multe probleme delicate, începând cu scandalul preoţilor pedofili ale căror abuzuri au fost trecute, multă vreme, sub tăcere. Dosarul a revenit în atenţie ieri, când cardinalul scoţian Keith O'Brien, acuzat, chiar el, de asemenea fapte, şi-a cerut, public, iertare pentru comportarea sa sexuală "nedemnă".

Piaţa Sfântul Petru a părut, ieri, pustie, fără obişnuita apariţie a Papei la fereastră, pentru a binecuvânta mulţimea. Absenţa Sfântului Părinte se simte nu doar aici, ci în toate bisericile Romei.

Mai mulţi cardinali cred că viitorul Suveran Pontif va trebui, în primul rând, să propovăduiască, în mod convingător, credinţa şi valorile Bisericii, într-o lume tot mai sceptică.




×
Subiecte în articol: alegeri pastele catolic alegeri
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close