Antena 3 CNN Externe La Vatican s-au conturat două tabere. Ce s-a întâmplat în spatele uşilor închise în Capela Sixtină

La Vatican s-au conturat două tabere. Ce s-a întâmplat în spatele uşilor închise în Capela Sixtină

La Vatican s-au conturat două tabere. Ce s-a întâmplat în spatele uşilor închise în Capela Sixtină
de O.P.    |    13 Mar 2013   •   06:09

Cardinalii electori vor relua peste câteva ore procedura de alegere a unui nou Papă. Fumul negru, care s-a ridicat aseară deasupra Capelei Sixtine, a anunţat că primul tur de scrutin nu a adus niciun învingător. Rezultatul era previzibil deoarece în rândul cardinalilor s-au conturat două tabere şi niciuna nu este, deocamdată, majoritară.

Mult după lăsarea serii, fumul negru a anunţat mulţimii din piaţa Sfântul Petru eşecul primei tentative de alegere a Papei. În ciuda ploii, vestea fusese aşteptată, cu răbdare, de mii de oameni, de la credincioşi fervenţi la simpli turişti curioşi.

Procesul electoral se va relua, iar cei 115 cardinali vor reveni în Capela Sixtină după o liturghie solemnă.

Pentru alegerea noului Suveran Pontif sunt necesare 77 de voturi. Congregaţiile cele mai numeroase sunt cea europeană, cu 60 de cardinali, dintre care 28 italieni, urmată de cea din Statele Unite, cu 11 cardinali.

Deşi cardinalii sunt izolaţi cu străşnicie faţă de restul lumii, cunoscătorii spun că ei s-au grupat, deja, în două tabere. Arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, ar fi favoritul celor care doresc reformarea puternicei birocraţii de la Vatican.

De cealaltă parte, cei ce vor ca lucrurile să rămână ca acum l-ar prefera pe cardinalul brazilian Odilo Scherer. Dacă niciuna din părţi nu se va putea impune, ar putea fi ales un candidat de compromis, precum canadianul Marc Ouellet sau americanii Timothy Dolan şi Sean O'Malley.




×
Subiecte în articol: alegeri
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close