Antena 3 CNN Externe La Washington s-a deschis summitul G20, consacrat luptei împotriva crizei financiare

La Washington s-a deschis summitul G20, consacrat luptei împotriva crizei financiare

La Washington s-a deschis summitul G20, consacrat luptei împotriva crizei financiare
15 Noi 2008   •   11:11

La Washington a început sâmbătă summitul G20, care îşi propune să schiţeze o strategie comună împotriva crizei economice mondiale, cea mai gravă din 1929. În discursul inaugural, preşedintele Bush a subliniat o realitate tristă: criza nu va putea fi soluţionată peste noapte. La reuniunea G20 sunt reprezentate, de fapt, 21 de state cu pondere mare în economia mondială, alături de Uniunea Europeană, ONU, FMI şi Banca Mondială. Spania a inclus în delegaţia sa un ministru din Republica Cehă, care va deţine, de la 1 ianuarie, preşedinţia Uniunii Europene.
Discuţiile au început cu un dineu la Casa Albă. Preşedintele Bush s-a pronunţat pentru reforme care să prevină reproducerea unei crize de amploarea celei actuale, dar a respins punerea la îndoială a economiei de piaţă. ?Capitalismul de piaţă liberă a fost un motor de prosperitate, progres şi mobilitate socială în economiile de pe tot globul. Comerţul şi investiţiile au legat economiile noastre, creând noi pieţe pentru afaceri şi muncitori şi opţiuni mai multe şi preţuri mai mici pentru consumatori. Toate naţiunile noastre trebuie să respingă apelurile la protecţionism, colectivism şi defetism în faţa actualei provocări?, a explicat George W. Bush
Administraţia americană propune întărirea supravegherii pieţelor financiare în timp ce europenii doresc să meargă mai departe, spre reglementarea mai severă a sistemului. Preşedintele Bush, aflat la finalul mandatului, nu va avea, totuşi, o influenţă prea mare la summit, iar succesorul său, Barack Obama, nu participă la discuţii.
Numeroşi participanţi doresc ca summitul să examineze şi relansarea economiei mondiale, lovită de recesiunea instalată în majoritatea ţărilor dezvoltate. Cu o agendă atât de complexă, summitul va fi doar primul pas pe calea reformelor necesare. O a doua reuniune de acelaşi gen s-ar putea desfăşura în februarie sau martie, în Marea Britanie.

Sursa foto: cbc.ca
Antena 3

×
Subiecte în articol: summit G20 criza economica
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close