Antena 3 CNN Externe Lagarde: A venit timpul ca Grecia să îşi plătească taxele. Să nu se aştepte la compasiune

Lagarde: A venit timpul ca Grecia să îşi plătească taxele. Să nu se aştepte la compasiune

Lagarde: A venit timpul ca Grecia să îşi plătească taxele. Să nu se aştepte la compasiune
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
27 Mai 2012   •   16:53

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a sporit presiunile asupra Greciei, afirmând că are mai multă compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariană privaţi de şcoli decente, decât pentru mulţi dintre greci, care ar trebui să înceapă să-şi plătească taxele, relatează The Guardian.
   
Într-un interviu fără compromisuri acordat publicaţiei britanice, Lagarde a insistat că a venit timpul ca Grecia să plătească şi a afirmat foarte clar că FMI nu are intenţia să atenueze termenii programului de austeritate.
   
Lagarde a spus, cu cel mai direct limbaj din ultimii doi ani şi jumătate de criză, că părinţii greci trebuie să îşi sume responsabilitatea, în cazul în care copiii lor sunt afectaţi de reducerea cheltuielilor.
   
"Părinţii trebuie să îşi plătească taxele", a spus ea.
   
Grecia a fost nevoită să se angajeze la reducerea salariilor, pensiilor şi cheltuielilor publice, în schimbul celui de-al doilea program de asistenţă financiară, de 130 de miliarde de euro, din partea FMI, UE şi a Băncii Centrale Europene.
   
Întrebată dacă poate să nu se gândească la mamele din Grecia care nu au acces la moaşe sau la pacienţii care nu pot obţine medicamente vitale, Lagarde a replicat că mai mult se gândeşte la copiii din Africa.
   
"Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena", a spus şefa FMI.
   
Lagarde consideră că criza datoriilor suverane nu şi-a urmat încă tot cursul.
   
"Ştiţi ceva? În privinţa Atenei, mă gândesc mereu la toţi acei oameni care încearcă să eludeze fiscul", a spus ea, adăugând că se gândeşte la fel atât la grecii privaţi de serviciile publice cât şi la cetăţenii care nu îşi plătesc taxele.
   
"Cred că ar trebui să se ajute unii pe alţii, colectiv, prin plata taxelor", a precizat şefa FMI.
   
Întrebată dacă afirmă, în esenţă, că grecii şi alţi europeni s-au simţit bine iar acum a venit timpul să plătească, Lagarde a răspuns "exact".
   
Intervenţia lui Lagarde a avut loc după ce guvernul interimar al Greciei s-a întrunit pentru a discuta despre scăderea drastică a veniturilor bugetare, iar remarcile sale scot în evidenţă nerăbdarea în creştere a comunităţii internaţionale.
   
La nivel european, inclusiv în Germania şi Franţa, au apărut informaţii privind pregătirea unor planuri de rezervă în cazul ieşirii Greciei din zona euro.

×
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close