Antena 3 CNN Externe Lansarea navetei Discovery, amânată cu cel puţin o săptămână de NASA

Lansarea navetei Discovery, amânată cu cel puţin o săptămână de NASA

Lansarea navetei Discovery, amânată cu cel puţin o săptămână de NASA
Sursa foto: statie spatiala
04 Feb 2009   •   13:42

Reprezentanţii NASA au amânat cu cel puţin o săptămână primul zbor spre Staţia Spaţială Internaţională din acest an, anunţă Reuters. Motivul: inginerii americani au nevoie de mai mult timp pentru a analiza o potenţială problemă a valvelor care asigură etanşeitatea rezervorului de combustibil al navetei spaţiale.
Decolarea navetei Discovery, împreună cu echipajul format din şapte astronauţi, trebuia să aibă loc pe 12 februarie. Echpajul era însărcinat cu ducerea ultimului set de panouri solare la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).
Misiunea a fost amânată pentru cel mai devreme 19 februarie. Motivul: o problemă tehnică la nivelul valvelor care asigură etanşeitatea rezervorului de hidrogen ce alimentează cele trei motoare principale ale navetei.
Cea mai recentă misiune pe ISS a avut loc în noiembrie 2008. Atunci, o mică bucată dintr-o valvă a navetei s-a spart. Chiar dacă incidentul nu a ameninţat în niciun fel naveta spaţială, NASA a solicitat o amânare a lansării. Specialiştii au vrut să analizeze ce ar fi putut să se întâmple dacă o bucată mai mare din acea valvă s-ar fi rupt sau dacă acelaşi incident ar avut loc în timpul etapei de lansare a vehiculului.
Potrivit estimărilor iniţiale, ISS, a cărei asamblare va fi finalizată în 2010, nu poate să suporte nicio defecţiune care i-ar putea afecta operaţiunile curente. Durata de viaţă a Staţiei Spaţiale în timpul este prevăzută pentru 15 ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close